„Klubrádió
Esti gyors

Publicus: Valószínűleg újra megválasztanák Karácsonyt

13/10/2020 22:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Hullámzott ugyan Karácsony Gergely megítélése első főpolgármesteri évében, de a népszerűsége főleg a Fidesz-szavazók körében csökkent – mondta Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója. Szerinte most is megválasztanák a Párbeszéd társelnökét Budapest élére, mert bár nincs meg a kihívója, körülbelül 50 százalék van mellette, 40 ellene, 10 százalék pedig nem tudott dönteni.

2020. október 13. Esti gyors / részlet, Pulai András (20.10.13.)
04:43
00:00

Jelentős hullámzást mutat Karácsony Gergely első főpolgármesteri évének megítélése. Mi ártott a legtöbbet? – kérdeztük Pulai Andrást, a témában felmérést készítő Publicus Intézet vezetőjét az Esti Gyorsban. Azt mondta: csak a Fidesz-szavazók körében csökkent az ellenzéki politikus népszerűsége, április körül volt nagyobb esés, ami szerinte a Pesti úti idősek otthona körüli, a kormánypártok által gerjesztett ügyhöz köthető, nem a biciklisávok körüli vitához, mert utóbbi inkább a nyár végén jött be, és akkor nem volt nagy változás. Ezek az ügyek nem múlnak el nyomtalanul, de lényegében csak a Fidesz-szavazók körében hatnak. Pulai András nem zárja ki, hogy a kormányközeli közvélemény-kutatók is végeznek ilyen felméréseket, és látták, hogy nő Karácsony Gergely népszerűsége, még a Fidesz-szavazók között is, és akkor „itt az alkalom, hogy kicsit közbelépjenek”.

Most vasárnap szerinte újra megválasztották volna Karácsonyt főpolgármesternek. Azért fogalmazott így, mert jelenleg nincs kihívója a Párbeszéd társelnökének, nem lehet mérni, hogy Karácsony versus XY esetén mi lenne az eredmény, mert nincs XY. Így csak azt tudják kérdezni, hogy a választó el tudja-e képzelni, hogy most is Karácsony Gergelyre szavazzon. Ez három módon működhet, vannak, akik biztosan rá szavaznak, akik valószínűleg rá szavaznak, és akik csak széleskörű ellenzéki összefogás esetén szavaznának rá. Ezek összege körülbelül 50 százalék, a biztosan és valószínűleg nem rá szavazók 40 százaléknyian vannak (33+7), és van 10 százalék, aki nem tudja, vagy nem válaszol.

Beszélt arról is, hogy Budapesten (ahol általában kevesebb a bizonytalan szavazó), Karácsony Gergely áprilisig több mint megduplázta közöttük a támogatását, de azóta is kimondottan sokan pártolják ebben a körben, kétszer annyian kedvelik, mint akik nem. Vannak tartalékai tehát a bizonytalanok között, de sokkal könnyebb elveszíteni ezt a tábort – tette hozzá Pulai András.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020.10.13. 18:40
Műsorvezető: Kárpáti Iván