„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Hajdu Szabolcs a Fidesz-győzelemről: Elrabolták az identitásomat, nem tudok azonosulni a magyarországi történésekkel

5/05/2022 14:14

| Szerző: Klubrádió

Ma már sokkal inkább színész, mint rendező. Hajdu Szabolccsal a választás másnapjáról, szakmabéli gazsulálókról, betagozódásról és korábbi emigrációról, az 50. születésnap választóvonalairól beszélgetett Warholik Zoltán műsorvezető az Ötösben.

2022. május 05. Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. május 05., csütörtök 10:05)
84:56
00:00
Műsorvezetők: Warholik Zoltán Szerkesztők: Warholik Zoltán
Hajdu Szabolcs 1972-ben született Debrecenben. Filmrendező, színházi rendező, forgatókönyvíró és színész. 1995 és 1999 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult Simó Sándor osztályában, de nem végezte el. Számos nagyjátékfilmet készített, a Macerás ügyek 2003-ban a Magyar Filmszemle legjobb első film díját nyerte el. 2006-os Fehér tenyér című alkotása több fontos hazai és nemzetközi díjat nyert el, köztük a 37. Magyar Filmszemle legjobb rendező, legjobb operatőr és közönségdíját. A 2010-es Filmszemlén Bibliotheque Pascal című alkotása kapta a fődíjat. 2016-ban az Ernelláék Farkaséknál című filmje elnyerte a Karlovy Varyban rendezett filmfesztivál fődíját és a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat. Színházi rendezései között található: Tamara (2001), Ne kíméld, akiket szeretsz! (2009), Békeidő (2013), Ernelláék Farkaséknál (2015) írja az idén 50 éves filmesről a Nemzeti Filmintézet.

"Próbáltam folyamatosan megtalálni magamban is, hogy mi az én szerepem és pozícióm ezekben a közösségekben, és jó sok idő múlva rájöttem, hogy valójában nem vagyok vezető vagy rendező típus, ezt hozták a különböző helyzetek, ezt a szerepet fel kellett vállalnom. Gyenge szervező vagyok, és sok időbe telt megtanulnom színészeket instruálni, egy olyan vezetési metódust megtalálni, ami nem irritáló. Ma már a színészet az egyetlen olyan szituáció, amiben önfeledt tudok lenni, mint egy gyerek. Rendezőként ezt nem érzem, mert az folyamatos kontrollt és önkontrollt igényel. Leginkább színész vagyok, azután szerző, végül pedig rendező" – mondta Hajdu Szabolcs azzal kapcsolatban, hogy ma már miért tartja magát inkább színésznek, mint redezőnek.

Amikor a Fidesz 2010-ben megnyerte a választást, elbizonytalanodott, hogy mit csináljon, rosszak voltak az előjelek. Jancsó Miklóstól kért tanácsot, aki annyit mondott: "Menekülj!". Hajdu megfogadta a tanácsát, és már azon a nyáron a családjával együtt ki is költöztek Las Vegasba, egy darabig ott élt és dolgozott. 

Egy ideje már úgy éli az életét, hogy minden szempontból független legyen, mert itthon a független színház vagy film nem független. 2014 óta nem pályázott állami támogatásra. "Bizonyos függőségeket le lehet választani. Ez elvi kérdés. A regnáló hatalomtól való anyagi függetlenség fölszabadító" – mondta a színész-rendező. A mostani választások kapcsán hozzátette, hogy egy ideje már úgy érzi, hogy "elrabolták az identitását", nem tud azonosulni a magyarországi történésekkel, és ehhez már egyre kevésbé akar hozzáadni bármit is. 

Hajdu Szabolcs és Warholik Zoltán / Fotó: Klubrádió
 

Szóba került az Ernelláék Farkaséknál című filmje, aminek a költségvetése megmosolyogtató volt már akkor is, hárommillió forintból és rengeteg önkéntes munkával, baráti és tanítványi segítséggel készítették el. Ez különösen érdekes annak fényében hogy ma bizonyos kurzusfilmek akár hat milliárdos büdzsével is dolgozhatnak, mint a Rákay Philip producerségével készülő Petőfi-film. Hajdu Szabolcs is leforgatott két új filmet (Kálmán-nap és az Egy százalék indián), de nem a hazai filmes források, hanem a Szlovák Filmalap és Svájc támogatásával.

A hazai filmes szakma állapota is napirendre került. "Maradt Magyarországon filmrendező, de nem tudnak dolgozni. Ez óriási pazarlás. Egy ilyen kicsi országnak a legnagyobb értéke a tehetség, amit fel fognak szippantani más országok. Sok esetben pedig az történik azzal, aki marad, hogy elfárad és feladja, és a feladásnak a legrettenetesebb formái következnek. Annyira extrém világban élünk itt, hogy már csak akkor fogjuk igazán látni, amikor elmúlik" – mondta Hajdu Szabolcs színész, szerző, rendező.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg (az adás első felében).

Kultúrcsütörtök
2022. május 05., csütörtök 10.00
szerkesztő-műsorvezető: Warholik Zoltán