„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Színészi átváltozások: Hegedűs D. Géza és Kerekes József

20/02/2020 13:53

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Miként tudja összeegyeztetni a színházat és a magánéletet, és hogyan tanulja új szerepeit metrón, buszon Hegedűs D. Géza? Építészmérnökből hogyan lett díszlet- és jelmeztervező Antal Csaba? Mit gondol a sznobizmusról egy puritán elveket valló színész, Kerekes József? Mindez kiderült a csütörtöki Ötösből.

2020. február 20. Ötös – Kultúrcsütörtök (2020. február 20., csütörtök 10:00)
90:01
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna, Warholik Zoltán Szerkesztők: Timár Ágnes
Hegedűs D. Géza, a Vígszínház művésze hízik és fogy, felöltözött és mezítelen, felejt és tanul, de mindezt nem tagadja. Nem csupán az előadásra készíti önmagát már a mindennapi felébredés pillanataiban, hanem a próbákra is: reggeli rutinjának ilyenkor is része a gyakorlás és a tanulás.

Emellett mindennapi szerepei hajviseletét és testalkatát is meghatározzák, hiszen ő szereti magát fizikálisan is olyan küllemre bírni, ahogy majd színházban, vagy filmen megjelenik.

Hegedűs D. Géza ugyan vegetáriánus, mégis több mint 30 kilót hízott egy Szász János-film főszerepéért, majd utána le is fogyott, és immár a Hamlet Claudiusaként meztelenül is megmutatja magát a Vígszínház előadásában. Persze hajviselete és szakálla sem független az éppen próbált vagy aktuálisan játszott szerepeitől: hiszen ezekben a szerepekben is folyamatosan alkalmazkodik: fiatalokhoz, akiket tanít, szerepekhez, amiket játszik, elvekhez, amelyeket képvisel. A csütörtöki Ötös első vendége tehát Hegedűs D. Géza volt.

Warholik Zoltán, Hegedüs D. Géza és Antal Csaba
 
Warholik Zoltán, Hegedűs D. Géza és Antal Csaba
 

Warholik Zoltán, a “kultúrcsütörtök” egyik műsorvezetője azonban nem érte be ennyivel, úgyhogy Hegedűs D. Géza mellé érkezett “plusz egy fő” is, aki ebben az adásban Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező volt. Őt Ascher Tamáson keresztül Gazdag Gyula dokumentumfilm-rendező terelte a díszlet- és jelmeztervezői pályára, de vajon mennyire maradt mérnök? És hogyan teljesedett ki ez a pálya nemzetközi szinten? Ez is kiderült a csütörtöki Ötösben.

Adásunk második részében Kerekes József színművész volt a vendégünk, akivel a sznobizmusról beszélgettünk: nincs is jobb beszélgetőtárs ebben a témában, mint az a művész, akitől ez a téma a lehető legtávolabb áll, mert ő maga az egyik legpuritánabb és legközvetlenebb színész, akit ismerünk.

Hogy a sznobizmus hogyan jelenik meg a színházakban, illetve hogy Ace Ventura magyar hangjának, Kerekes Józsefnek mi a véleménye a civil- és a színészi álarcokról a mindennapokban, azt megtudhatják, ha visszahallgatják csütörtöki Ötösünket!

Warholik Zoltán, Kerekes József és Barna Zsuzsa
 
Warholik Zoltán, Kerekes József és Barna Zsuzsa
 

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Ötös – Kultúrcsütörtök
2020. február 20., csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Zsuzsa, Warholik Zoltán