„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

"Magassarkúban vettek fel a főiskolára”

24/01/2020 13:21

| Szerző: Klubrádió

Pápai Erika eredetileg kriminálpszichológusnak készült, jogot tanult, csak később szippantotta be a színház. Színes, változatos pályájáról beszélt az Ötös pénteki adásában.

2020. január 24. Ötös - részlet 20.01.24. Pápai Erika
47:19
00:00

Pápai Erika színművész az Ötösben arról mesélt, milyen tervekkel és elképzelésekkel vágott bele a színészi létbe, amely ugyan az Ascher Oszkár Színjátszókörrel indult, mégis rejtett buktatókat az első időben. Negyedszerre vették fel a főiskolára, és bár minden alkalommal a harmadik rostán esett ki, utólag érzi, szüksége volt arra a négy évre, amíg felnőtt a feladathoz. Az első megmérettetésekre –mondta– mindig lapos talpú cipőben, kevéssé feltűnő ruhában ment, gondolta, ami kell a színművészethez, majd így látják meg benne. A negyedik alkalomra maga varrta, fehér, ujjatlan, hímzett ruhában érkezett és magas sarkú cipőt húzott, mert rájött, a megjelenés egyáltalán nem mellékes ezen a pályán.

Bár tény –mondta el Gálvölgyi János kérdésére–, a sikeres felvételi közel sem „csak” a cipősarok méretén múlott. Addigra ő már játszott a Várszínházban is, és némi szakmai tapasztalattal bírt.

A pénteki Ötösből az is kiderült, Pápai Erika eredetileg kriminálpszichológusnak készült, csak később szippantotta be a színház világa. Sőt, abban a négy évben, amíg eljutott a főiskolán a sikeres felvételiig, a jogi egyetemre járt.

Végül Békés András osztályába került, aki akkor az Operaház igazgatója volt, így a zene nagyon fontossá volt a főiskolai évek alatt. Amikor végzett, már hívták a Vígszínházba, de akkor már több főszerepet játszott a József Attila Színházban, ahová Iglódy István hívta, és ő vállalta is a felkérést.

Pápai Erika számára azonban hamar világos lett, hogy az ő színházról alkotott elképzelései nem vágnak egybe a színházéival, így végül –egy újabb megkeresés hatására– átszerződött a Vígszínházba. Oda elsősorban zenés darabokba hívták. És bár addigra szinkronizált, máshol is játszott, még mindig nem találták meg a prózai szerepek.

Furcsa módon, a fia születése után, visszatérve a színpadra, már érkeztek a változatosabb szerepajánlatok. Ez a változatosság pedig –habár a Vígszínházból már eljött– azóta is megmaradt Pápai Erika életében, akit nem csak híres szinkron szerepeiről, filmes munkáiról, de az utóbbi időben tévés szerepléseiről is ismerünk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Ötös
2020.01.24. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János