„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Hogyan lehet ketten írni egy mondatot?

20/03/2020 08:49

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

"Egyedül nem megy" – hangzik el a héten oly gyakran a Klubrádióban, adománygyűjtő akciónk kapcsán. Ugyanezt a klasszikus idézetet elmondhatják a csütörtöki Ötös vendégei is. Vendégünk volt telefonon: Gryllus Dániel, aki éppen 50 éve muzsikál "Kalákában" és négy napja már kétszeres Kossuth-díjas. Tóth Judit és Cs. Németh Lajos 59 éve elválaszthatatlanok - színpadon és magánéletben egyaránt, ráadásul mindketten az elmúlt hetekben ünnepelték 80. születésnapjukat. A leghosszabb ideje együtt élő magyar színészházaspárt is telefonon köszöntöttük. Majd Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba volt velünk a műsor második órájában, akik minden könyvüket, drámájukat és színpadi műveiket is közösen jegyeznek. Hogyan működik páratlan munkaszövetségük? Ezt is megtudhattuk az Ötösben.

2020. március 19. Ötös – Kultúrcsütörtök (2020. március 19., csütörtök 10:00)
88:06
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna, Warholik Zoltán Szerkesztők: Timár Ágnes
Gryllus Dániel idén március 15-én kapta meg második Kossuth-díját, amit bár - a jelen helyzetre való tekintettel - nem vehetett át személyesen, az elismerés nagyon boldoggá tette. Mesélt arról, hogy a beatkorszak kellős közepén, 1969-ben miért épp énekelt versekkel léptek elő. Kevesen tudják, de a Kaláka alapító tagjai között Mikó István is ott volt. Generációk nőttek fel a Kaláka zenéjén, de Gryllus Dániel nem tartja magukat kizárólag gyerekeknek játszó zenekarnak. Weöres Sándor se feltétlenül gyerekeknek szánta Bóbita című versét, amit aztán az együttes zenésített meg. Dániel szerint nincs gyerekvers és felnőttvers: jó vers és rossz vers van. És arról is beszélt nekünk, hogy e “koronás” heteket ráadásul asztmásan tölti, mely őt 57 éve kíséri. Összeszámolva négy évet töltött magaslati kúrákon, s ez alatt számos dalt ls lemezt komponált. Termékeny regenerálódást jelentettek neki ezek az időszakok is.

Szintén telefonon volt velünk a Tóth Judit - Cs. Németh Lajos színészházaspár, akik idén töltötték 80. életévüket, ráadásul ebből a 80-ból 59-et együtt. A Színművészeti Főiskolán (ma már egyetem) ismerkedtek meg, ott szerettek egymásba, és azóta is elválaszthatatlanok. Bár hivatásuk sokszor szólította őket más-más városba, mégis gyakran volt lehetőségük a színpadon is együtt játszani. Mindketten számtalan film- és sorozatszereppel is büszkélkedhetnek, de a hangjukat is ismeri az egész ország, hiszen pályájuk során rengeteg világsztárnak kölcsönözték azt, szinkronmunkáikban.

Tóth Judit és Cs. Németh Lajos
 
Tóth Judit és Cs. Németh Lajos
 

Cs. Németh Lajos egy szívmelengető történetet is elmesélt: tájelőadásról hazatérve egy taxis a hangjáról ismerte meg, és egy harminc évvel korábbi színpadi alakítására is emlékezett.

Szó volt sportról, hiszen Cs. Németh Lajos szenvedélyesen teniszezett, fogatot is hajtott, illetve rendszeres résztvevője volt a SZÚR-oknak (Színész-Újságíró Rangadó) is. Tóth Judit pedig egész életében táncolt, és még a Dallast is úgy nézte annak idején, hogy közben tornázott. Talán ennek is köszönhető mai napig tartó fittségük - bár Judit saját bevallása szerint ma már nem bírná azt a tempót, amit fiatalon, amikor előfordult, hogy egyidejűleg játszott Debrecenben és forgatott még aznap éjjel Budapesten, akár három órányi alvásokkal. De így készülhetett el a klasszkus Mici néni két élete című film, mellyel berobbant, olyan partnerek oldalán, mint Kiss Manyi, Páger Antal és Mezei Mária.

Az Ötös második órájának vendége egy szerzőpáros volt: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, akikkel nemrég megjelent kötetükről, a Magyariné szeretőjéről is beszélgettünk, amely Hatvani István, azaz a “magyar Faust” történetét dolgozza fel sajátos nyelvezettel.

Zsolt és Csaba hatéves koruk óta a legjobb barátok, pályafutásukat iskolai paródiák írásával és előadásával kezdték. Később a szegedi egyetem bölcsészkarán komolyabbra fordult a dolog, itt már saját színtársulatot szerveztek, amelynek a Pitymalló Kesely nevet adták.

Számtalan színpadi művet és két regényt is jegyeznek együtt. Beszélgettünk módszertani kérdésekről, a régies nyelvezet mai köntösbe öltöztetéséről, csintalan szójátékokról, kabaréról, és persze arról, hogyan lehet ketten írni egy mondatot.

Ötös - Kultúrcsütörtök
2020. március 19. csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Barna Zsuzsanna és Warholik Zoltán