„Klubrádió
Reggeli gyors

A tehetség legyőzi a brutalitást

21/09/2019 15:28

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A legkevésbé sem szokványos történet Erling Braut Hålandé: a fiatal norvég futballistáért már sorban állnak a nagy klubok, köztük az a Manchester United, amelynek egyik akkori játékosa szándékosan okozott súlyos sérülést a focista apjának.

2019. szeptember 20. Reggeli gyors / részlet, M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (19.09.20.)
07:54
00:00


A Solaristól hallják A viking visszatér című számot, mert Erling Braut Håland az élő példa arra, hogy a gyűlölet és brutalitás kevés ahhoz, hogy legyőzze a tehetséget. Mert a tehetség utat tör magának. A norvég Erling Braut Håland a Red Bull Salzburg focistája. Három gólt lőtt élete első Bajnokok Ligája-meccsén, ehhez van mindössze 19 eves. Utoljára ilyen fiatalon egy bizonyos Wayne Rooney debütált hasonlóan jól a BL-ben, 2003ban. A Håland név tehát újra fogalom a nemzetközi labdarúgásban, az új csatártehetség édesapja ugyanis nem más, mint a világtörténelem egyik legkegyetlenebb szabálytalanságának áldozata, a norvég Alf-Inge Haland. 2001 április 21-ét írtunk. Ezen a napon Alf-Inge Håland egy városi rangadón lépett pályára akkori csapatában, a Manchester Cityben a Manchester United ellen az angol élvonalban. Ezen a mérkőzésen a United „vadembere”, Roy Keane olyan akciót hajtott végre rajta, ami miatt megkockáztatom, örökre el kellett volna tiltani a futballtól. Keane ugyanis készakarva, teljes erőből belerúgott Håland levegőben lévő jobb térdébe.

A brutalitás teljesen felesleges volt és mint később Keane önéletrajzi könyvében beismerte: szándékosan okozott sérülést Hålandnak, mert az 7 evvel az eset előtt egy szabálytalansága után kinevette őt. Idézet Keane könyvéből: „elég sokat vártam, nagyon keményen találtam el, ott volt a labda, utána oda is szóltam neki: nesze te disznó, ne merj soha többé fölém magasodni és gúnyolódni rajtam!”. A norvég védő az eset után így fogalmazott: „még szerencse hogy a levegőben volt a lábam, különben még nagyobb kárt okozott volna bennem”. Egészen hihetetlen módon Alf-Inge Håland hosszas ápolás után meg végigjátszotta a 90 percet, sőt, pályára lépett a norvég válogatottal a rákövetkező barátságos mérkőzés első félidejében is. Aztán soha többé nem játszott végig egyetlen 90 percet sem. Két évvel később rásérült a másik térdére is, és 31 évesen visszavonult. Azt mondta: Keane szabálytalansága nagy szerepet játszott a döntésében, hiszen azóta nem tudott 90 percet végigjátszani.

Ez a múlt, a brutális szabálytalanság idején Alf-Inge Håland 29 eves volt, a fia, Erling Braut egy éves, az Erling név nemes embert, nemes harcost jelent norvégul, a Braut pedig úttörőt. Senki nem is sejtette, talán csak az édesapja, hogy ő is futballista lesz és nem is akármilyen. Mert a tehetsége utat tör magának, hogy egy nap egész Európa őérte fog sorba állni, a többi között az a Manchester United is, amelyben az édesapját lerúgó futballista játszott. De ő nem akar Manchesterbe menni, azt mondja, bajnok szeretne lenni a Leedsszel, annak városnak a csapatával, ahol született, és jobb játékos akar lenni, mint az édesapja. Azt hiszem, a papa örülne a legjobban ennek.

Az utolsó futam eredményétől függetlenül aranyérmes lett a 13-szoros világbajnok Majthényi Szabolcs, Domokos András páros a balatonföldvári vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon.

Robert Kubica a 2019-es idény végén távozik a Williams Forma-1-es istállótól - közölte csütörtök délután a pilota es a csapat. A lengyel idén, 2011-es ralibalesete miatti kényszerű kihagyás után, 8 év elteltével tért vissza az F1-be, de George Russell mellett alig jutott neki sikerélmény, a csapat egyetlen pontját ugyan ő szerezte, de minden időmérőn és a versenyek nagy részén is kikapott fiatal angol csapattársától. Kubica nagy balesetet szenvedett a 2007-es Kanadai Nagydíjon, majd egy évvel később ott aratta egyetlen Forma-1-es győzelmét az akkori BMW csapattal:

Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Győr kajak-kenu szakosztályának elnöke, Győr díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja – adta hírül csütörtökön reggel a győri szakosztály Facebook-oldalán. Ugyanúgy tudott örülni egy vidékbajnoki címnek is, mint egy olimpiai aranynak, minden sportolójához volt mindig egy-egy bíztató, jó szava. A versenyzők pedig minden szinten szállították az érmeket, így a győri szakosztály az elmúlt 30 évben a legeredményesebb hazai klubbá vált. Megélhette azt a pillanatot, ami oly keveseknek adatik meg. 2005-ben, amikor fia, Viktor megszerezte első világbajnoki címét, ő adhatta át neki a díjat, és együtt hallgathatták a himnuszt.

M. Dénes Tamás sportösszefoglalóját a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Wikimedia Commons)