„Klubrádió
Reggeli gyors

A siket teniszcsoda – M. Dénes Tamás zenés sporthírei

24/08/2019 17:54

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Bródy Jánostól hallják a Hang nélkül című számot, mert most az első siket teniszezőről fogok beszélni önöknek, aki meccset nyert egy ATP-tornán, tehát a legrangosabb versenyek egyikén.

A fiatalembert Duckhee Lee-nek hívják, 21 esztendős és éppen most verte meg Winston-Salemben a svájci Henri Laaksonent két szettben 7:6, 6:1-re. A második játszma mutatja, hogy ott mar szinte extázisban teniszezett a koreai fiú, akiről most az egész teniszvilág beszél. Képzeljék csak el, mennyire nehéz lehet úgy teniszezni, hogy az ember nem hallja pattani a labdát; nem hallja, mit mond a bíró; nem hallja a közönséget; sőt meg a háló zörrenését sem hallja, ami nagyon fontos egy hálón megpattanó labda erejének megítélésének szempontjából. Tennys Sangren, a profi amerikai teniszező mondta róla a meccs előtt, hogy hihetetlen tehetség es tudás kell ahhoz, hogy valaki a fenti tudnivalók nélkül játsszon. Hiszen a labda pattanása az ütőn információt ad az ellenfel formájáról, sokszor lelkiállapotáról is. Szóval ezek az információk ez mind-mind nem álltak a korai fiú rendkelezesre, de oda se neki. Amikor ő játszik, csak a meccsre koncentrál.

Egy ízben nem tudta, hogy mennyi az állás, mert nem hallotta a stadionbemondót, és el kellett menni megkérdezni a bírótól. de amúgy sohasem tiltakozik, sohasem veszik össze a mérkőzésvezetővel. Ami egészen különleges ebben a srácban az az akaratereje: nem véletlenül lett annak ellenre teniszező hogy sokan kinevettek es eltanácsolták, és nem véletlenül szeret nagy melegben játszani; úgy is hívják őt Koreában: a Nyár Fia. Mert miközben a többiek tikkadoznak, neki meg sem kottyan a hőség, ő akkor van igazán elemében.

A világranglista második Rafael Nadal egyszer az inspirációjának nevezte a koreai fiút, ennek talán ‪már 4éve. Mert ő már ekkor tudta, hogy mi lakozik ebben a teniszezőben. Van is egy közös fényképük abból az időből. Duckhee Lee a világranglista 212. helyezettje. Koreában rengeteg barátja van, szájról olvas, ahogy édesanyja megtanította neki. A sajtótájékoztatón barátnője fordította neki azt, amit nem értett. 2 éves korában diagnosztizáltak nála a siketséget. Ő ezt előnyként fogja fel a többi teniszezővel szemben, azt mondja, ezt nekem nagy előny, mert sokkal jobban kell koncentrálnom mint a többieknek. És ez az összpontosítás, ez a céltudatosság folyamatosan viszi előre, még ha a kővetkező fordulóban búcsúzott is egy 3 szettes vereséggel a lengyel Hurkacz ellen, Számára a határ a csillagos ég. A halláskárosultaknak azt üzeni: Ne hagyjátok, hogy elvegyék a kedveteket, ha keményen dolgoztok érte, mindent elérhettek.

- - -

Hiába nyerte meg a csütörtöki előfutamát az 500 méteren címvédő Kárász Anna–Kozák Danuta kajakpáros a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A magyar egységet kizárták a versenyből, mert hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegeléskor.

Így a magyar csapat ebben a számban nem tud sem érmet, sem olimpiai kvótát szerezni a vb-n. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi.

- - -

A labdarúgó Európa Ligában a Ferencváros 0-0-ás döntetlenre végzett a litván Suduva Marijampolė otthonában. a Ferencváros csak a mérkőzés vége felé játszott fölényben, Tokmac Nguen két ízben is megpróbálta eldönteni a tovabbjutás sorsát, de lövéseinél egy-két centiméter hiányzott a gólhoz. Más jó pár meglepetés is volt, a francia Strasbourg például legyőzte 1-0-ra a tavaly elődöntős Frankfurtot, de ugyancsak meglepetés a pozsonyi Slovan 1-0-ás győzelme a görög PAOK Szaloniki ellen, Holmann Dávidék a 94. percben gyötörték be a győztes gólt.

További érdekesebb eredmények: Torino – Wolwerhapton 2-3; Espanyol - Zorja Luhanszk 3-1 (pedig vezettek az ukránok), a kazah Astana 3-0-ra verte a fehérorosz BATE Boriszovot; Legia Varsó - Glasgow Rangers 0-0, es AEK Athén - Trabzonspor 1-3.

- - -

A Magyar Labdarúgószövetség fegyelmi bizottsága 200.000 forintos pénzbüntetést szabott ki az NB II-es Dorogra. Ennyibe kerül, ha a közönség egy része kórusban zsidózik – az Újpest három hónappal ezellőt pirotechnika használatáért kapott 450.000-es büntetést.

Reggeli gyors/Sportösszefoglaló
2019. áugusztus 23. péntek 09:00
riporter: M. Dénes Tamás