„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem voltak barátai, mégis mindenki rá emlékezett

27/05/2019 16:46

| Szerző: Klubrádió

A Forma-1 múlt hétfőn elhunyt legendája, Niki Lauda azt mondta, neki nincsenek barátai, mégis mindenki a háromszoros világbajnok osztrák pilóta emléke előtt tisztelgett Monacóban, a sportág ikonikus helyszínén. M. Dénes Tamás összefoglalója.

2019. május 24. Reggeli gyors / Reggeli sport M. Dénes Tamással (19.05.24.)
07:44
00:00

Máté Péter Érzés című dala illusztrálta a Klubrádió szokásos zenés sportműsorát, amelyben egy olyan emberről mesélünk, aki szinte soha nem mutatott ki érzelmeket, pedig hihetetlen amplitúdókkal élte az életét. Niki Laudáról, az Forma-1 háromszoros világbajnokáról van szó, aki május 20-án, hétfőn távozott ebből a világból.

Az F1 egyik legnagyobbja volt, és talán a világ egyik legnagyobb sportolója is. Van egy olyan érzése az embernek, hogy a legutóbbi futamon, a május 26-ai monacói nagydíjon nem volt olyan csapat, vagy pilóta és csak kevés olyan néző lehetett – talán csak a legfiatalabbak –, akik nem rá gondoltak.

És ezt ki is mutatták a csapatok, a Mercedesnek például eddig csupa fehér háromágú csillag borította a versenyautóit, most azonban már egy piros csillag is van közöttük, szimbolikusan megörökítve Niki Lauda emlékét, akinek a portréja a legtöbbek fejében valószínű, hogy jellegzetes piros baseballsapkájában tűnik elő. A Ferrari is tiszteleg, a csapat pilótája, Sebastian Vettel Niki Lauda nevét íratta rá sisakjára, és mindkét istálló a Danke Niki! felirattal díszítette kocsijait.

Lauda 70 évesen hunyt el egy zürichi klinikán, az utolsó hónapját Svájcban töltötte, de ekkor már nagyon rossz állapotban volt, ami minden bizonnyal összefüggött 1976-os nürburgringi balesetekor szerzett, egész életére meghatározó sérüléseivel. Akkor majdnem egy percig tartott, míg ki tudták szedni lángoló autójából. Előtte egy évvel világbajnoki címet szerzett, és a következő évben is győzött, majd hét év múlva újból, harmadszorra is.

Lauda nem csak versenyautó-, hanem repülőpilótaként is ismertté vált, visszavonulása után saját légitársaságot indított Lauda Air néven. A sors azonban itt sem kímélte meg, 1991-ben lezuhant az egyik gépe 223 utassal a fedélzetén Bangkoktól 120 kilométerre. Lauda azt mondta, ez volt a legrosszabb, ami valaha történt vele, pedig előtte sem volt sima az életpályája, és nem csak '76-os balesete miatt.

Lauda nagyon jómódú családban nevelkedett, de senki nem támogatta céljainak elérésében, hogy autóversenyző, F1-es pilóta lehessen. Családja lényegében kitagadta, és a nagyszülei házára felvett kölcsönből finanszírozta karrierje indulását, így amikor álma végre teljesült, teljesen el volt adósodva. Innen lett aztán háromszoros világbajnok és sokszoros milliomos. Akik ismerték, úgy tartották, nagyon fukar, állítólag a szintén világbajnok Alain Prostnak azt mondta egy utazásuk alkalmával, figyelje meg, egyetlen eurót sem fog költeni.

Lauda nem csak Ausztriában volt legenda, hanem az egész világon, Brazíliától Ausztráliáig. Hihetetlenül értett az autókhoz, érdemes megnézni a Rush (Hajsza a győzelemért) című filmet róla és nagy ellenfeléről, James Huntról, hátborzongató.

Mielőtt elkezdődött volna a monacói nagydíj első edzése, a Mercedesnél, amelynek egyik vezetője volt, megemlékezést tartottak róla. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elmondott egy történetet, amely így hangzott: tudjátok, Niki mindig azt mondta, hogy neki nincsenek igazi barátai. Két éve épp megnyertük a világbajnokságot, együtt repültünk vissza Szuzukából Bécsbe, és egyszer csak megjelent egy könnycsepp a szemében. Kérdeztem, mi történt, Niki, meghatódtál?, mire mondta, hogy tudod, nincsenek barátaim, de ha létezik olyan, hogy félbarát, akkor te az én félbarátom vagy. Ez volt a legérzelmesebb, amit valaha hallottam tőle – mesélte Toto Wolff. A monacói nagydíjat immár Niki Lauda nélkül tartották meg, bár az az érzésünk, hogy odafentről nézte.

(Címlapi kép: Flickr.com)

A műsort a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors / Reggeli sport
2019. május 24., péntek
Műsorvezető: M. Dénes Tamás