„Klubrádió
Esti gyors

Még saját balesetével is viccelődött Niki Lauda

21/05/2019 19:54

| Szerző: Klubrádió

Nem baj, hogy leégett a füle, mert így, a fülcimpája nélkül több helye van a telefonkagylónak – ezzel humorizált kis híján tragikus '76-os balesete után Niki Lauda, háromszoros Forma-1-es világbajnok, az első, akire azt mondták, úgy vezet, mint egy számítógép. Dávid Sándorral emlékeztünk az autósport kedden elhunyt legendájára.

2019. május 21. Esti gyors - részlet, Dávid Sándor (19.05.21.)
07:46
00:00

Dávid Sándor sportújságíró, aki korábban hosszú ideig közvetítette a Forma-1-et, és személyesen is ismerte Niki Laudát, elmondta, a háromszoros osztrák világbajnok halála is évtizedekkel ezelőtt elszenvedett balesetének a következménye. A tüdejét is azért kellett kicserélni tavaly (előtte meg a veséjét), mert mérgező gázokat lélegzett be a baleseténél.

Az osztrák pilóta 1976-ban a Német Nagydíjon kis híján bennégett Ferrarijában, de mindössze két futamot hagyott ki az akkori világbajnokságból. A versenyzőtársai mentették ki a balesetből, hiszen az akkori Nürburgring, a zöld pokolnak becézett pálya 22 kilométer hosszú volt.

A sportriporter beszélt arról is: Lauda őszinte ember volt, ami a szívén volt, azt ki is mondta. Ars poeticája az volt, hogy „élet határok nélkül”. Rendkívül rokonszenves embernek ismerte meg Laudát Dávid Sándor, aki arról is beszélt, hogy az osztrák pilótát látta Magyarországon versenyezni – még jóval a Hungaroring előtt, nem Forma-1-es autóval – a '60-as évek végén, a Népligetben.

Lauda a versenyzésben maximálisan fegyelmezett volt, a szintén háromszoros világbajnok Jackie Stewart azt mondta róla, úgy vezet, mint egy számítógép, nagy taktikus volt, ennek köszönhetően nyerte meg az utolsó, 1984-es vb-címét is.

Dávid Sándor felidézte azt is, hogy Lauda gazdag családba született, de apja kitagadta, mert nem támogatta karrierválasztását. Így jelzálogot vett fel a nagyszülei házára, hogy első versenyzését a March csapatnál finanszírozni tudja.

(címlapi kép: Flickr.com)

A Niki Laudára emlékező beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 20., 18.45
Műsorvezető: Kárpáti Iván