„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

Vizek, rózsák és égtájak szerelmesei – Természetkedvelő vendégek az Ötösben: Peremartoni Krisztina, Kolonits Klára és Kiss Gergely

2/04/2020 16:25

| Szerző: Klubrádió

Volt már Kanadában favágó, Indiában hídépítő, Amerikában jógaoktató, de alapvetően magyar színésznő: Peremartoni Krisztina, a tornacipős, hippi világpolgár. Az 52 országot bejárt művésznővel kezdtük a csütörtöki Ötös adását. Majd a friss Kossuth-díjas Kolonits Klára operaénekesnőt hívtuk telefonon. A rózsák iránt rajongó koloratúrszoprán eleinte karmester szeretett volna lenni, kezdetben pedig elutasító volt viszonya az operával. A pályáját akadályoztató asztmáról is kérdeztük, ami 6 év küzdelmet jelentett, de ebből is tudott építkezni. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval pedig sportolói leállásokról, szinten tartásokról, újrakezdésekről és a lelki rugalmasságról beszélgetünk.

2020. április 02. Ötös – Kultúrcsütörtök (2020. április 02., csütörtök 10:00)
91:51
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna, Warholik Zoltán Szerkesztők: Timár Ágnes
Peremartoni Krisztinát húsz éve a szerelem szólította Amerikába. Bár a hazai közönség hiányolta őt a színpadokról, ő mégis a tengerentúl talált magára, és szenvedélyes világutazó lett. Bár 52 országban járt már, szívéhez legközelebb az indián kultúra áll. Ahogy fogalmaz, legjobban a földhöz közeli, a földdel bensőséges viszonyt ápoló kultúrákat szereti. Ő maga sem riad vissza a kétkezi munkától, szereti szélsőséges körülmények között feszegetni a határait. Kanadában például három hónapig favágóként is dolgozott, Indiában pedig hídépítők közé állt be dolgozni. Az Államokban jógát oktatott, színiiskolája volt, és persze szerepek is megtalálták az ottani színházakban. Lelke mélyén végig színésznő maradt, és szerencsére a hazai közönség is visszakapta őt, hiszen most egy ideje már itthon van. Bár az “itthon” szó az ő esetében speciális jelentéssel bír, hiszen az egész világon otthon érzi magát. A mostani kényszerszünetet nem bánja, hiszen az ember nemcsak kifelé, de befelé is utazhat.

Peremartoni Krisztina
 
Peremartoni Krisztina
 

A természet, egészen pontosan a virágok szerelmese az idén Kossuth-díjat kapott operaénekesnőnk, Kolonits Klára. Kertjében rengetegféle rózsát nevel, és tervez még több fajtát is beszerezni. A Kossuth-díj végtelenül boldoggá tette, noha - amíg nem kapott egy “fülest ismerősétől - meg sem fordult a fejében, hogy megkaphatja. A művésznőnek már a dédnagymamája is énekesnő volt, bár erről sokáig ő maga sem tudott.

Kolonits Klára
 
Kolonits Klára
 

Eredetileg karmesternek készült, de hamar rájött, hogy ez a fajta multitasking nem neki való. Az opera kezdetben nem érdekelte különösebben (egyszer még a lakkcipőjét is lehajította az Opera emeleti erkélyéről), ez a hozzáállása az egyetem egyik harmadéves vizsgáján változott meg, ahol Mozartot kellett énekelnie. Hangját korábban egy 6 évig tartó asztmás időszak is megviselte, így kénytelen volt új énektechnikákat elsajátítani: talán ettől is olyan különleges, senkivel össze nem téveszthető a stílusa. Férjét, Dinnyés Dánielt több dalciklus komponálására inspirálta, ezekben a vészterhes időkben pedig minden este meglepik a közönséget egy Facebook-bejelentkezéssel, ahol híres zeneszerzők dalait adják elő közösen.

Kiss Gergely
 
Kiss Gergely
 

 

A második órában Barna Zsuzsa Kiss Gergellyel, a háromszoros olimpiai- és többszörös világbajnokkal beszélgetett újrakezdésről, újratervezésről. Gergő igazán profi ebben, hiszen sportkarrierje során számos országban kellett hosszabb-rövidebb időkre gyökeret vernie, élt Olaszországban és Montenegróban is, felesége (Valkai Anna) és később lányai is követték mindenhova. Beszélgettünk olimpiai sikerekről, kudarcokról, sportsérülések utáni felépülésről, lelki rugalmasságról. Bár 2012-ben elbúcsúzott a válogatottól, a medencétől természetesen nem. A Nagy Sportágválasztó arcaként, szóvivőjeként arra törekszik, hogy minél több gyerek és felnőtt megszeresse a sportot, aminek szerinte nem csak az egészségre, de az élet más területeire is rendkívül jó hatása van.

Ma már lányai is élsportolók: a két nagyobb lány szintén vízilabdázik, országos bajnokságokat nyernek. Az olimpikon a bezártságban is megtalálja a jót: a befelé figyelés, a családdal való együttlét, és természetesen az otthon sportolás lehetőségét. 

Ötös - Kultúrcsütörtök
2020. április 2. csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Barna Zsuzsanna és Warholik Zoltán