„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete

15/06/2024 15:09

| Szerző: Dési János

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

2024. június 15. Hetes stúdió - részlet l Dési János jegyzete (2024.06.15.)
05:10
00:00
Az, hogy ki lesz Budapest főpolgármestere, ezekben a másodpercekben úgy fest, már nem a választókon múlik, hanem a jogászokon és a különféle Fidesztől nem mentes testületeken. Ezért erről most csak egyetlen mondatot, mielőtt rátérnék kedvenc Balog Zoltánomra, aki a maga módján az egyik nélkülözhetetlen kis csavar volt abban a nagy gépezetben, amely most talán elkezdte az orbáni világot ledarálni.

 Van egy elterjedt nézet, hogy itt nem sokat lehet tenni, mert, mert, mert... és akkor itt hosszú és jogos felsorolások jönnek a pénzekről, tévékről, percenként változó törvényekről. És a Fidesz mérhetetlen előrelátásáról, és arról, hogy úgyis bármikor könnyű kézzel átszabják maguknak a törvényeket. Veszett fejsze nyele ez már.

Csakhogy az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Pár hónapja a gránitszilárdságú választási törvényt mintegy kétszázadjára is módosították. A mostanit megelőző választáson – éppen a Fidesz soros törvénymódosítása miatt – úgy alakították a dolgot, hogy a fővárosi közgyűlést a kerületi polgármesterek és a rájuk leadott, de polgármesteri helyet nem hozó szavazatok alapján – kompenzációként – tagságot kapók alkotják. Csakhogy tavaly kitalálta valaki a  mestertervet, hogy Vitézy Dávid induljon. És az már akkor látszott, hogy ő mögé győztes kerületi polgármestereket nem lehet állítani. Nosza, jött az ötlet, listás szavazást csapni, ahol Vitézynek van több esélye. Ennyit arról, hogy Vitézy kinek a jelöltje. Igen ám, de közben kiugrott a Tisza Párt a semmiből, és az új szisztémában ők vittek el rögtön 10 helyet a 33-ból. (A régiben lehet, hogy semmit, lehet, hogy egyet-kettőt?)

Vagyis  a fideszes tekli-meklizés, békepárti törvénybuheráció komoly és érdemi politikai szereplési lehetőséget ad annak az alakulatnak, amelyik most igen nagy svunggal kezdett bele a politikai viszonyok átszabásába. Van, amikor a buhera nem a lehető legjobban sül el. Orbán persze még bízhat abban, hogy az anti-fideszes pártok egymást is felfalják - hiszen az egész választási rendszer ennek erősítésére épült fel. De ne veszítsük el teljesen a reményt, hogy egyszer ezt nemcsak felismerik azok, akik nem kedvelik a  diktatúrácskákat, hanem még megfelelő politikai következtetést is le tudnak ebből vonni. Úgy látom, ez nem holnap lesz. És az időnk is véges. De nemcsak a miénk, hanem az elöregedő, szellemileg elzsírosodó fideszítáké is. Oké, most szerencsére elhárult az atomháború veszélye, mert Pusztaottlaka ismét a csúnya korrupciós ügyekbe kevert fideszes Simonka Györgyöt emelte pajzsra, méghozzá meggyőző 70 százalékos eredménnyel. Ez már maga a régen áhított béke, a Pax Fidesziana.

De akkor most előre Balog Zoltán fergeteges interjújához, amit a 777blog.hu oldalnak adott. Beszél a pedofil botrányban  játszott felelősségéről, arról, hogy valóban ő beszélte rá a kegyelemre Novák Katalin volt elnököt; és arról is, miért marad makacsul püspök, miért nem mond le, ha a köztársasági elnöknek és az igazságügyi miniszternek is távoznia kellett.

Későbbi korokban tanítani fogják, miként lehet szemforgató és kenetteljes módon előadni, hogy nem mondok le, mert szeretek püspükösködni, addig is tehettek egy szívességet.

Persze efféle mondatok még véletlenül sem hangzanak el. Balog volt politikus, miniszter, ott megtanulta a fideszes nagyképű politikusok mellébeszélési technikáját, s mint gakorló püspök az egyházi szenteskedést is. Nem vonom kétségbe, hogy amint fogalmazott  "abban a csöndben sok beszéd volt az Istennel nekem személyesen" – de ez nem egy szakrális kérdés. Tisztán politikai. Neki, mint a Fidesz belső köreibe tartozó személynek, szoros kapcsolata lehetett az elnökkel – szavának súlya volt –, amihez kevés köze van az ő hitének.

Szép dolog, hogy mint lelkipásztor mindig mindenkin segíteni akar, már-már reflexszerűen – kár hogy akadunk még páran, akik emlékszünk, mit tett az oktatásért felelős miniszterként. Például a legkiszolgáltatottabb gyerekek - igen, cigány gyerekek - iskolai lehetőségeinek erőteljes szűkítéséért. Ezzel szinte ellehetetlenítve a kitörésüket, a normális beilleszkedésüket.

Egy erőteljes bűnbocsánat ezügyben sem ártana amúgy.

Dési János jegyzete a június 15-i Hetes stúdióban hangzott el és a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A 777blog Balog-interjúja alább megtekinthető.