„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

13/06/2024 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

2024. június 13. Esti gyors-részlet (2024.06.13. Hardy Mihály jegyzete)
02:50
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a… felháborodásról. Nekem akkor jutott eszembe, amikor Gulyás Gergely miniszter ezt a szót használta az Európai Bíróság döntésével kapcsolatban. A testület azért szabott ki egyszeri 200 millió eurós majd, napi 1 millió eurós bírságot, mert Magyarország nem hajtja végre a menekültekkel (és nem migránsokkal) kapcsolatos európai bírósági döntést. Magyarul: magasról tesz a valamennyi európai ország számára kötelező bírósági határozat végrehajtására. És ha ez nem lenne elég, még hülyének is nézi 1. a saját állampolgárait, amikor gátlástalanul hazudik az ügyben és 2. úgy tesz, mintha ez a döntés valamiféle derült égből a villámcsapásként érte volna a Karmelita Palotát és lakóit.

Az ügynek természetesen hosszú-hosszú előtörténete van. A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy. Helyette van a szögesdrót, a kutyás járőrök, a börtönökkel felérő konténertáborok, a többhavi értelmetlen várakoztatás, a családok szétszakítása és folytonos megalázása. Ez ellen az állami szintű embertelenség ellen hozott határozatot az európai bíróság, ennek a végrehajtását szabotálta el a kormány és most emiatt játssza el műfelháborodást Orbán Viktor meg Gulyás Gergely.

Nagyon pontosan tudhatták, hogy ez lesz a vége. Csak éppen nem érdekelte őket, mert az emberséges menekültügyi eljárás nem fért bele a migránssal riogatós propaganda kampányba. Pont, mint az azonnali atomháború rémképe – orosz békegalambbal. Amúgy, ha 1956-ban a menekülő magyarokat így fogadta volna Ausztria, akkor a szerencsétlenek a mai napig a kőszegi meg a soproni erdőkben bolyonganának…

A dolog külön bája, hogy a kiszabott bírságot nem Gulyás Gergely, Szijjártó Péter vagy Orbán Viktor kell, hogy befizesse, hanem megint az adófizetők pénzén csinálják a cirkuszt meg a szervezett népbutítást.

A baj csak az, hogy mai árfolyamon 200 millió euróból (ennyi a mostani bírság) akár európai színvonalú menekültügyi szolgálatot is lehetne működtetni Magyarországon.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. június 13-ai adásában hangzott el.