„Klubrádió
Publicisztika
Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Kardos András: A hatalom ára a nyelv felszámolása

1/04/2023 19:10

| Szerző: Kardos András

A demokrácia és a liberalizmus fideszes átkeresztelése totalitárius diktatúrává, fideszmagyarul vagy orwellfideszül azt jelenti, hogy a nyelv nem más, mint a hatalom szolgálatában önmaga és a normalitás felszámolása, illetve a szavak jelentésének önnön ellentétébe fordítása a hatalom öröklétig akart megtartásának az eszköze.

Pár nappal Bencsik András, újabban Szily Katalin hitben sorstársa, két akkorát ment a Sajtóklubban, a svábbogártól a melegeket alkalmasint kivégző ugandai parlamenti döntés vigyorogva ünnepléséig, előtte  a "minden normális ember oroszpárti" dumáig bezárólag, hogy, higgyék el, már vártam Bencsik szellemi atyja és mestere Bayer 5. számú tagkönyves licitjét. Jelentem megjött.

A Magyar Nemzetben cikksorozatot szentelt, közvetlenül persze nem Szily Katalin (MSZMP-MSZP-KDMP szocalbérlő  polköltözéseinek, aki végre otthonra találta Semjén Zsolt vadászati keresztény kebelén), és főleg nem Bencsik (Népszabi pártéletrovat vezető, majd ugandai bubus szakértő és kivégzéspárti LMBTQ gyűlölő) szintjére ereszkedve, vagy lemászva, hanem tágított egyet a világperspektíva felé. Szigorúan a Fidesz által újabban megszentelt "normalitás" jegyében. Ez a "normalitás" valójában pont ugyanazt jelenti fideszül, mint a "háborúpártiság" vádja a baloldal ellen. Ugyanis semmit. És a szavak semmit nem jelentése (vö. még 97% magyar értett egyet a kormánnyal "nemzeti inzultusban" a plakátok szerint, vagy ahogy nem jelent semmit, hogy a magyar infláció főoka, a szankció.) És a semmit jelentés üres bödönét aztán meg lehet tölteni olyan antinormalista "jelentésekkel", hogy még a szavak is rohannának vissza Orwell könyveibe.

Hát akkor lássuk Bayer Zsolt örökbecsű szavait:

"A Nyugat most úgy döntött, hogy felszámolja önnön történelmi és kulturális örökségét, lerombol minden hagyományt, eltünteti a múltat (a múltat végképp eltörölni, woke-szolgahad, indulj velünk…), úgy döntött a Nyugat, hogy a vallási, a nemzeti identitás eltörlése után eltünteti végre a legutolsó, maradék, kicsike identitásunkat is, így aztán hadat üzentek a nemi identitásnak, LMBTQ-szörnyetegek és bűnözők diktálják a modern idők vallását, miszerint nincs többé férfi és nincsen többé nő, hát hogy is lenne, ha egyszer nincsen Isten se, a tudomány nagy örömmel számol be újabb és újabb szenzációkról, legutóbb például arról, hogy két férfi szőrös hátsójából vett sejtek segítségével "alkottak" egy magzatot, hát micsoda öröm, micsoda boldogság, nők, ne szüljetek gyereket, mert csak szennyezitek vele a környezetet, de ha két férfi (férfi?) bőrkeményedéséből csinálunk homonculust, azt viszont nagy csinnadrattával megünnepeljük, éljenek a szivárványcsaládok, éljenek a migránsok, olyan ügyesen rondítják össze az egykor volt, rendezett, tiszta bajor kisvárosok főtereit, arról nem is beszélve, milyen szépen erőszakolják meg a nőket és a gyerekeket, nem csoda hát, ha a német városok önkormányzatai úgy döntenek, kilakoltatják a lakásszövetkezetekből az öreg, beteg német nyugdíjasokat és a helyükre betelepítik Aliékat, hát teljesen világos, hogy nincsen semmi szükség már az öreg, beteg Hansra, két éve karácsonykor a német (német?) közszolgálati tévében el is énekeltették német (német?) kisgyerekekkel, miszerint "az én nagyim egy környezetszennyező disznó!", hát van-e ennél kedvesebb karácsonyi meglepetés, lássuk be, nincsen, s örvendjünk, ezeknél az Isten nem önmaga, hanem a tótawéárpád meg a sambrinton képmására teremtette meg a hívek táborát.

S hogy el ne felejtsük: ez a mai Nyugat betűhíven átvette és alkalmazza a régi szovjet időkből ránk maradt viccet: Aki nem hiszi, annak utánajárunk.

És ne legyen semmi kétségetek: ezek tényleg utánajárnak.

Ezek lettek Sztálin és Hitler legjobb tanítványai, csak most a demokrácia és a liberalizmus legfelső fokának kell hívni őket." (Megjelent: Magyar Nemzet online, 2023, szombat hajnali 3-kor már biztosan ott volt, akkor olvastam.)

Most szép nyugodtan, ahogy az alapítványba kiszervezett egyetemi kuratóriumok is dolgoznak, vegyük sorra az idézet főbb pontjait.

1.    A Nyugat eltörli a múltat, lerombol minden hagyományt, majd a nemzeti hagyomány felszámolása után hadat üzen a nemi identitásnak is. Ezentúl az "LMBTQ szörnyetegek" veszik át az irányítást a szexuális élet és az identitás felett, a férfi – nő  mint természetes dichotómia megszűnik. Éljenek a migránsok és a szivárványcsaládok.

Ezzel az egész agyrémmel az a probléma, hogy itt már semmi nem jelent semmit: a lényeg az, hogy a romlott, degenerált Nyugat nekirontott a nemzeti szabadság magyar szigetének. Ha nem tudná Bayer, akkor ő most nem békét, hanem hadat üzent a valóságnak, a normalitásnak, és a Nyugatnak. Ellenséges fantomokat gyárt, ő nem röhög, mint Bencsik, ő nem költözik (most), mint Szily, ő önti a mocskot az ellenségre, és még mindig nem szóltak neki, hogy kiírod, komám magad a valódi normalitás történelméből.

2.    Betelepítés ügyben ő sem mond újat, megint a németek rakják, ki a nagymamát a lakásából a bevándorlók miatt, ez már szóra sem érdemes. Hanem ez a zárómondat: Ezek, értsd a Nyugat, USA, Brüsszel, akik ugye mindenkinek utánajárnak, mint a Bayer által idézett szovjet viccben, szóval a Nyugat, ami Sztálin és Hitler örököse, csak ezt ma a liberalizmus és a demokrácia legfelső fokának hívják. Magyarán a liberalizmus és a demokrácia a Fidesz uralom alatti két totalitárius diktatúra.

Ez a kormány és kiszolgáló személyzete egy nyelven beszél. Eddig ezt a gyűlölet nyelvének és populizmusának neveztem. Ez a hét, kiegészülve azzal, hogy Orbán háborúpártisággal vádolt meg mindenkit, aki nem az ő általa beblöffölt, minden alapot nélkülöző "béke" álláspontján van, hanem azon, hogy igen béke, tűzszüneti tárgyalás, ha az agresszor visszamegy a saját határai mögé. Addig ugyanis csakis békediktátumról lehetne szó, és akkor ezt most nem magyarázom el, hogy az mit jelent.

Tehát a demokrácia és a liberalizmus fideszes átkeresztelése totalitárius diktatúrává, fideszmagyarul vagy orwellfideszül azt jelenti, hogy a nyelv nem más, mint a hatalom szolgálatában önmaga és a normalitás felszámolása, illetve a szavak jelentésének önnön ellentétébe fordítása a hatalom öröklétig akart megtartásának az eszköze.

Az ellenségképzés, a normalitás teljes fejtetőre állítása, a békeharc, a gyűlölet már régóta ismert, és bizony akár millióknál is termékeny talajra hullik. Egy dologgal nem számoltak a szabadságfelszámolók. És ez látszik Bayer szövegén: egyetlen, mégoly totalitárius diktatúra sem tudta felszámolni a népek szabadságvágyának szunnyadó energiáit. Ideig-óráig lehet szörnyűségeket csinálni, de mennél radikálisabban rontanak neki a nyelvnek és a szabadságnak, ezzel csak göcsörtösebbé teszik a szabadság fájának növekedését, mint azt Isaiah Berlin Kantot követve már megírta, de a fa ki fog nőni. És ők bizony epizóddá zuhannak vissza ebben a történetben.

 
Kék nyelv-graffiti
 
Forrás: Pixabay