„Köszönjük,
Publicisztika
Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete

Egy hölgy közölte, hogy mától egyetlen betevője a capuccino lesz, mégpedig éjjel és nappal, '56-osok unokája ő, aki nem tűrheti a justizmordot, és a tejeskávé szakadatlan fogyasztásával ország-világ, de még Gianni Annoni előtt is hajlandó demonstrálni, hogy eddig és ne tovább a magyar nemzet megbecstelenítésében.

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete

Magyar Péter mondanivalója, álláspontja, ilyen tempó mellett finoman szólva nem mindig koherens. Azt mondta, nem megy Brüsszelbe, majd egy irányított szavazással legitimálta döntését, amit idővel azok a hívei is megbocsátanak neki, akik most úgy gondolják, hogy vezetőjük megy a tutiba, havi tízezer euróért, plusz extrák.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete
Publicisztika

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

 Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete
Publicisztika

Késlekedő következtetések

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

27/04/2024 15:08

| Szerző: Neuman Gábor

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

2024. április 27. Hetes stúdió - részlet Neuman Gábor jegyzete 2024.04.26.
03:18
00:00
Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam, és azt láttam, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a színpadra lép, úgy gondoltam, hogy valamelyik vidéki színház színpadára, és azt mondja: hogy a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs, mert, hogy úgy tapsoltak a semmitmondó beszéd után az elvtársak, és olyan alibibeszédeket is mondtak a celebritások a veszprémi Petőfi Színház színpadjáról, hogy még.

Ezek után került sor a díjak átadására. A IV. Hungarikum Díjátadó Gálán díjat kapott a magyar cifraszűr. Semmi baj sincs a cifraszűrrel, hogy díjat kapjon, de ez úgy történt, hogy a színpadra szólították valamelyik fideszes politikust, és egy népművészet mesterét, aki már látott cifraszűrt életében és egy népművelőt, aki már hallott ilyenről. Ők vették át a cifraszűrt illető Hungarikum-díjat. A félháznak sem mondható Veszprémi Petőfi Színház nézőközönsége előtt, akik mintha tapsgép alapján ütötték volna össze a tenyerüket.

Aztán jött a lángos. Ő is díjat kapott. Jött egy másik fideszes, és átadta az oklevelet a lángost képviselő két embernek, aki megköszönték a lángos nevében a rendkívüli megtiszteltetetést.

Ezt követte a pozsonyi kifli, a meghívott politikus, aki természetesen beszédet mondott a pozsonyi kifli magyarságot összetartó erejéről, a történelem viharairól, ami nem tudta eltűntetni a pozsonyi kiflit, pedig lett volna helyette bécsi kifli, prágai kifli, bosnyák kifli, de a pozsonyi az igazi magyar, és az örökké fennmaradásnak a záloga.

A füredi Anna-bál is Hungarikum-díjat kapott, mert Veszprémhez közel van, és a füredi polgármesternek is át kellett adnia valamiyen díjat, meg miért ne?

Az est slágere a székelykapu lett, amely jogosan kapta meg a Hungarikum-díjat, mert. Mert manapság minden Erdélyből származtatik, és manapság, akinek nincs otthon székelykapuja, az nem is számít tősgyökeres magyarnak. Sokkal jobb egy székelykapun bemenni, mint egy román kapun, vagy egy szlovák, esetleg egy cseh kapun.

Díjat kapott még a teqball, mint sport, mert már világbajnokságot is rendeznek belőle, és a höveji csipke. Természetesen az összes díjat kormánypárti országgyűlési képviselők adták át, majdnem azonos beszédekkel körítve. De, hogy a nagyérdemű ne unatkozzon, esztrád műsorral is szórakoztatta Őket a veszprémi színház gárdája, akik többnyire magyar operettekből adtak elő részleteket, megfelelő tánckísérettel körítve. Persze a slágereket együtt énekelte a közönség a művészekkel.

Ringó vállú csengeri violám kisangyalom //
Gyúrjad, gyúrjad, sej de ma a bokám letáncolom //
Ringasd, ringasd rezgő vállad magadhoz csalj //
Héthatáron nincs szebb nálad ihaj csuhajj haj haj haj

Szóval jót mulathattunk a 4-ik Hungarikum Díjátadón, hogy mi mindent tudott ez a csöpp nép kitalálni, létrehozni az évszázadok során. És ez mind a Fidesznek volt köszönhető.

*

Neuman Gábor jegyzet az április 27-i Hetes stúdióban hangzott el, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: A Veszprémi Petőfi Színház társulatának előadása a IV. Hungarikum Díjátadó Gálán, 2024. március 21-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás. Alább pedig a megidézett sláger egy korábbi, 2007-es előadása.