„Klubrádió
Reggeli gyors

Szülői Hang: A propaganda működését mutatta meg a szülőknek szánt oktatási kérdőív

23/12/2022 11:25

| Szerző: Klubrádió

Csütörtökön számolt be Rétvári Bence a szülői konzultációs kérdőív eredményeiről, az államtitkár szerint példaértékű párbeszéd zajlott. A kérdőív ugyanakkor inkább a propaganda működésének tanulmányozására volt alkalmas, mintsem, hogy a szülők az oktatás állapotáról alkotott véleményét csatornázza be – értékelt Miklós György, a Szülői Hang képviselője a Reggeli Gyorsban.

2022. december 23. Reggeli Gyors részlet 2022. 12. 23. Miklós György interjú
09:16
00:00

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy 130 ezren válaszoltak a KRÉTA rendszerben kiküldött kérdőívre, ez alapján pedig a szülők döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal. Ahogy a Qubit is beszámolt, a kérdőívet már korábban is érték kritikák szakmaiatlansága és propagandisztikus jellege miatt, de még az sem transzparens, hogy kik kapták meg, illetve a kiértékelés módja sem világos.

Miklós György (Szülői Hang)
 
Miklós György
 
Fotó: Pálinkás János/Klubrádió

 

A kérdőívben néhány konkrét kérdés szerepelt, de azokra a rendszerszintű problémákra, amik miatt a tiltakozások zajlanak nem kérdezett rá a felmérés – szögezte le Miklós. Volt viszont lehetőség szabadon megfogalmazható választ adni arra, hogy mit látnak problémának a szülők, erről azonban az államtitkár egyáltalán nem beszélt. Nem tudni, ezeket a válaszokat milyen módon dolgozzák fel, pedig a Szülői Hangnál tudnak arról, hogy ennél a pontnál többen is éltek a lehetőséggel, és megfogalmaztak valós problémákat.

Az egyedüli probléma, amit Rétvári kiemelt a kérdőív alapján, hogy vannak az osztályokban magatartás-problémákkal küzdő gyerekek. Ez Miklós szerint rendkívül szakmaiatlan megközelítés, hiszen sosem a gyerekek maguk a problémák. Akkor lenne értelme ennek a konzultációnak, ha a kormányzat megvizsgálná a saját felelősségét, és lépéseket tervezne, például jelentős forrásokat biztosítanának arra, hogy legyen több fejlesztő pedagógus, pedagógiai asszisztens és pszichológus, hogy tudjanak foglalkozni azokkal a diákokkal, akiknek erre szüksége van – mondta Miklós. Ennek a felelősségvállalásnak viszont nyoma sincs – tette hozzá.

Feltételezhetően megközelítőleg sem reprezentatív a konzultáció eredménye, hiszen sok szülőt távol tarthatott a kitöltéstől a manipulatív megfogalmazás. Ráadásul Miklós György, a Szülői Hang közösség képviselője elmondta, kérték is az érintetteket, hogy a leginkább propagandaszagú kérdésre ne válaszoljanak. "A kérdésbe – nevezzük nevén a dolgokat – hazugságokat szőttek bele. Nevezetesen azt, hogy a pedagógusok a bérükért demonstrálnak, és bevonják ebbe a gyerekeket" – mondta Miklós. Azonban ennek az ellenkezője igaz, a tanárok nem csak a bérükért demonstrálnak, a diákok pedig maguk szervezik a tüntetéseket – tette hozzá a Szülői Hang képviselője.

"Az egyedüli pozitívum, amit Rétvári úrtól hallottunk, hogy tényleg kevesen válaszoltak erre a kérdésre" – jelezte Miklós György, szerinte sokan megérthették, hogy propagandáról van szó. Ezzel szemben az államtitkár úgy értékelt, hogy a szülőket nem érdeklik a tiltakozások. Miklós György szerint fontos látni, hogy bár sok szülő érzékeli az oktatás problémáit, azért a jelentős többség passzív. Ez mindig így van, a szülői értekezleteken is az a természetes, hogy 1-2 ember szólal fel. A kormányzat pedig a passzív rétegre játszik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Miklós György
2022. december 23., péntek 07:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert