„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: A legelvakultabb fideszesek sem veszik be, hogy Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusbéreket

6/12/2022 16:56

| Szerző: Klubrádió

Orbán hívei is megélték az infláció elszabadulását, a permanens oktatási válságot és most már az áruhiányt is – értékelte a politológus az IDEA Intézet felmérését, amelyből az látszik: az emberek majdnem fele szerint a kormányfő miatt nem kapunk uniós forrásokat. 

2022. december 06. Megbeszéljük... Kéri László, 2022 12 06.
10:44
00:00

Az IDEA Intézet által augusztus végén megkérdezett 1800 ember 47 százaléka azt válaszolta, hogy Orbán Viktor miatt nem jutunk hozzá az uniós pénzekhez. 29 százaléknyian vallottak úgy, hogy Orbán kiáll a magyar érdekekért, 12 százaléknyian pedig úgy, hogy a kérdés független a miniszterelnök személyétől. Az eredményt Kéri László politológus segített értelmezni  a hallgatóknak a Megbeszéljükben.

Kéri mindenekelőtt felhívta a figyelmet, hogy a kutatás óta eltelt időszak a Fidesszel szimpatizáló, a Brüsszel-ellenes érveket elfogadók számára is "súlyos negyedév" volt. Ők is megélték az infláció elszabadulását, a permanens oktatási válságot és most már az áruhiányt is. Persze mindenre megvan a fideszes válasz – Brüsszel – de nem csodálkozna, ha a kormányzati alkalmatlanságot és személy szerint Orbán Viktornak a Brüsszelhez fűződő viszonyát nagyon sokan másképp látnák, mint augusztus végén.

Kéri László
 
Kéri László
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

A számokat magyarázva megjegyezte: a párthovatartozás nem mindig határozza meg az egyes kérdésekről alkotott véleményt. "Az elmúlt egy-két hónapban készült kutatások például azt mutatják, hogy a fideszes szavazótábor nagy része is elégedetlen az oktatáspolitikával és a pedagógusoknak ad inkább igazat, mintsem, hogy elhinné ezt a sületlenkedést, amit rendre előadnak Rétváritól Gulyásig".

"Annyira nem lehet hülye a Fidesz-szavazók legelvakultabb része se, hogy bevegye ezt a képtelen marhaságot, hogy Brüsszel miatt nem lehet emelni a pedagógusbéreket". Pláne, hogy közben látja, egyébként mi minden egyébre simán telik, amiből többszörösen kijött volna a béremelés.

"El tudom képzelni, hogy december elejére a Fideszre szavazó 2 és félmilliós tábor is nagyon megváltoztatta azt a véleményét, hogy érdemes-e örökké szembeszállni Brüsszellel" – mondta a műsorban. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2022.12.06., kedd 16:15
Riporter: Szénási Sándor