„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri: Nem értem az ellenzéki jajveszékelést, a bizonytalan választókat a választás napjáig kell meggyőzni

27/12/2021 16:18

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Két fő probléma, a koronavírus és az infláció határozta meg a 2021-es évet Kéri László szerint. A politológus úgy látja, hogy az ellenzék feladata az lenne, hogy "teherbíró" megoldásokat kínáljon. Azt is megjegyezte, hogy szerinte az ellenzéki "károgóknak" nem kellene a választások előtt "kinyírniuk" a jelölteket.

2021. december 27. Megbeszéljük - részlet 21.12.27. Kéri László
22:47
00:00

"Nem állunk neki száz, meg ezermilliárdokat osztogatni, ha az ország közben egészségügyi, és gazdasági krízist él át" – mondta a Klubrádiónak Kéri László. A politológus szerint nagy különbség van aközött, ahogy a politikai élet szereplői igyekeznek bemutatni az életet és aközött, ahogy az emberek megélik a 2020-as, 2021-es, a koronavírus-járvánnyal is terhelt éveket. Az utca embere számára két fontos dolog volt 2021-ben: a járvány és az infláció.

Az oltási kérdés csak a kormány számára sikertörténet

Kéri szerint nem olyan sikeres a vakcinálás, mint ahogy azt Orbán hirdeti, elég csak az oltások körüli kezdeti bizonytalanságokra a jelenleg közel 40 ezer elhunytra gondolni. Ehhez jön az addig sem hibátlanul működő egészségügyre szakadó plusz terhelés. Elmaradó műtétek, elnyúló várólisták. Ezek olyan terheket rónak az egészségügyi dolgozókra, hogy nem bírják tovább. Egész biztos, hogy a járványnak – ha nem is jön újabb hullám – akkor is hosszú évekig és százezreket érintő hatása lesz. Az ellenzéknek feladata a szakember szerint az lenne ilyen helyzetben, hogy "teherbíró" kormányzati víziót vázoljanak az egészségügy problémára, amelyek miatt a járványtól függetlenül "az ott dolgozók tíz éve szívnak".

Pénzszórás infláció idején

"Ha hónapról hónapra romlik az inflációs helyzet, akkor mi a túróért kell ezermilliárdos nagyságrendben kampánycélokra szórni a pénzt?" – tette fel a kérdést. Megjegyezte, valóban úgy tűnhet, ahogy Orbán állítja, hogy az infláció ellen a legjobb fegyver, ha többet keres az ember, de ez Kéri szerint csak azokat a keveseket érinti, akik nagyon jól jártak a Fidesz kormányzása alatt. Kéri azonban arra számít, hogy az infláció nemcsak pénzügyi és gazdasági problémaként, de szociális, társalmi és politikai problémaként is előjön majd 2022-ben. Hangsúlyozta, a kormány szerinte sikeresen terelt, az ellenzék meg nem mérte föl a jelentőségét az inflációnak. Az emberek azonban a bőrükön érzik hatásait. "Ez mind az ellenzék, mind a kormány számára komoly kihívást jelent majd" – tette hozzá.

Kéri László
 
Kéri László
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

Az ellenzék 2021-ben nagyot lépett előre

Hihetetlenül egyenlőtlennek tartja Kéri azt a helyzetet, amelyben az ellenzéki pártoknak kellene boldogulniuk. Ilyen feltételek mellett is csak 2021-ben értették meg azt, hogy a Fidesz által teremtett körülmények között csak egységesen fellépve lehet bármilyen esélyük. "Összességében óriásit lépett előre az ellenzék" – foglalta össze. Hozzátette ennek egyik jelét az előválasztásban látja, amelynek eredményeképp egy olyan párton kívüli személy lett a miniszterelnök-jelölt, akinek szüksége van a pártok támogatására, hogy előrejusson. Ezt nagy különbségnek tartja Orbán Viktor és az általa lényegében kézivezérelt Fideszhez képest. Még nem oldódott meg ez a probléma. A pártok ideáljaihoz képest nagyon különböző értékeket képvisel Márki-Zay Péter. Ugyanakkor Kéri szerint erre még van idő. Fontosabb a választók által generált konfliktus leküzdése. "Nem értem az ellenzéki károgók jajveszékelését, a bizonytalan, de nem fideszes választókat a választás napjáig kell meggyőzni" – foglalta össze. Hozzátette, ő is látja "kommentdemokrácia" sajátosságait. "Nem kéne megvárni, amíg kinyírjuk a saját jelöltjeinket."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.12.27., hétfő 16:05
Riporter: Szénási Sándor