„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri: Nem ugyanaz a pártvezetők és a választók véleménye

4/10/2021 17:22

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az ellenzéki pártvezetőknek arra kellett rájönniük, hogy a szavazók nem gondolkodnak úgy, mint ők – foglalta össze véleményét az előválasztás első fordulójáról Kéri László. A politológus szerint a kormányban hatalmas zűrzavar lehet most, mert az előválasztás előtérbe került, és arról nem lehet egyszerű gyurcsányozással elterelni a figyelmet.

2021. szeptember 06. Megbeszéljük - részlet 21.09.06. Kéri László
22:03
00:00

Nagyon eltérőnek mutatkozik a választók és a pártvezetők véleménye – véli Kéri László. A politológus a Klubrádióban arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok helyezkedése folyamatos lesz az előválasztás két fordulója között. Október 10-ig a második forduló kezdetéig ez így lesz.

Az előválasztás első fordulójának tanulsága az Kéri szerint, hogy a 633 ezer résztvevő "egyáltalán nem úgy gondolkodik, mint ahogy a pártvezetők gondolkodnak róluk". Ezt Kéri arra alapozza, hogy markáns különbség van az egyes pártok jelöltjeire és a miniszterelnök-jelölt-jelöltjeire leadott szavazatok között. Például volt olyan körzet, ahol Fekete-Győr András, a Momentum elnöke úgy lett negyedik, hogy közben a momentumos képviselőjelöltet választottak meg. Ugyanez igaz a jobbikos Jakab Péterre is. "A szavazók megértették, hogy fő feladatuk az első fordulóban a helyi jelölt kiválasztása, és csak másodlagos, hogy kit tartanak a legesélyesebbnek Orbán ellen" – mondta Kéri.

Ilyen többlépcsős választás esetén nagy játéktér nyílt meg, ahol pártideológiák helyett a szavazók döntése sokkal nagyobb hangsúlyt kap. A magyar választók döntő többsége nagyon távol áll a pártoktól. Az előválasztás képes volt megszólítani ezeket az embereket.

Így Kéri elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az első forduló iránti, a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés miatt az sokkal többen vesznek majd részt a második fordulóban.

Szénási Sándor és Kéri László
 
Szénási Sándor és Kéri László
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

Több folyamat is azt mutatja, hogy a Fidesz zavarban van

Pontokba gyűjtötte Kéri azokat a jelenségeket, amelyekre sejtését alapozza:

Komoly zűrzavarra utalnak az olyan "pánikreakciók", mint a kormány hirtelen pénzosztása. Amelyhez Kéri szerint hasonlóra az elmúlt évtizedben nem volt probléma. A módszer hatékonyságát kérdésesnek tartja, mert gondolhatja úgy a választó, hogy ez a pénz neki jár, de döntését ettől függetlenül hozza meg.

Ez a kormányzati politika arra utal, hogy a kormány nem volt felkészülve arra, hogy az előválasztás ilyen komoly érdeklődést vált ki az emberekből. A másik zavart keltő tényező az infláció, amelyről igyekeztek elterelni a figyelmet. Kéri szerint úgy ítélték meg, hogy a gyurcsányozás ehhez elég. Ez a saját – egyébként igen jelentős, másfél milliós – tábora esetében hatékony lehet ugyan, de nem mindenkit győz meg.

Az ismét felfutóban lévő járvány kezelését teljesen elengedte a kormány, és rátolta a szakemberekre.

Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya ezt a kényes pillanatot választotta arra, hogy Spanyolországba költözzön, ami ugyancsak feltűnő.

Ezekre a kormánynak nincs innovatív, az aktuális helyzetre kidolgozott válasza. Marad a gyurcsányozás és a migránsozás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.10.04., hétfő 16:15
Riporter: Szénási Sándor