„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Nem lehet mindent dumával megoldani

25/04/2022 21:36

| Szerző: Klubrádió

Kéri László politológus szerint most még nem tudjuk megítélni, hogy milyen lesz Orbán Viktor válságkezelő képessége akkor, amikor már nem lesz elegendő a mellébeszélés. Vannak igen jelentős társadalmi csoportok, akiket nem lehet a hagyományos dumával leszerelni. 

2022. április 25. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kéri László - 2022.04.25.
18:22
00:00
Orbán Viktor elég régen szerepel a magyar közéletben ahhoz, hogy okozhat kellemes és kellemetlen meglepetéseket is. El tudom képzelni, hogy a most körvonalazódó válság az újonnan felálló Orbán-kormányt merőben más feltételek elé fogja állítani, mint amivel eddig találkozott. Nem merem azt mondani, hogy erre ő alkalmas, de azt sem, hogy nem, minden esetre elég gyakorlott vezető ahhoz, hogy mindenféle válságot egy szintig azzal a rutinnal, amit összeszedett kommunikációs módon kezelni tudja. Egy dolgot mindenképpen megtanult: kidumálni bármilyen problémát – mondta Kéri. Hozzátette azonban azt is, hogy most olyan válságok jönnek, amik megoldását nem csak a saját 2-3 milliós bázisának kell kommunikálnia, hanem olyan kormányzati politikával kell előjönnie, ami a vele nem túlzottan szimpatizáló többség számára is elfogadható kell legyen. A politológus szerint a többféle elképzelés közül, amivel neki akar vágni ennek a kormányzati ciklusnak, az egyik verziója az lehet, hogy olyan kipróbált emberekkel kormányoz együtt, akik hozzá képest mindenképpen kompromisszumképesebbek, és valószínűleg rájuk terheli a kormányzás nagy részét. Eddig is mindig voltak (Stumpf, Navracsics, Lázár, Palkovics, Gulyás), akik a kormányzás legszélesebb értelemben vett konfliktusait elvitték a hátukon. Sok mindent meg fogunk érteni, amikor meglátjuk ezt az új kormányzati szerkezetet és összetételt, hogy tényleg bevesz-e a kormányba olyan kompromisszumképesebb embereket, akikkel a nagyobb konfliktusok is megvívhatók.

Forrás:TASZ
 

A választással kapcsolatban Szénási Sándor beszélgetőtársa nagyon érdekesnek látja a településszerkezeti részleteket: minél inkább haladunk a nagyobb települések felől a kisebbek felé, azt látjuk, hogy a nagyobb helyeken a Fidesz kisebbségben van, míg haladva a kisebbek felé, nő a kormánypárt támogatottsága. Ettől nem teljesen független egy másik mutató, az iskolázottság: minél kevésbé tanult a választópolgár, úgy nő Orbán Viktor imádata. Ebből szerinte az is következik, hogy nem lehet a magyar társadalomra homogén képletet ráhúzni. Azt lehet csak elmondani, hogy olyan választási rendszerünk van, amiből csak a Fidesz kerülhetett ki győztesen, de ettől még a magyar társadalom tagolt. Ez a fajta ájult támogatottság leginkább azokra a társadalmi nagycsoportokra jellemző, akik úgy gondolkoznak, hogy a vezetőjük oldja meg helyettük azokat a problémákat, amiket ők át sem tudnak látni. Ennek az elhitetésében Orbán hihetetlenül professzionálisan járt el, amíg nem volt nagyon nagy a tét, amíg azt hihette, hogy az a válság, amivel szemben áll, az az ellenfél, akivel hadakozik, az jórészt az ő saját kreálmánya. Azonban hogy mit kezd az olyan típusú válságtényezőkkel, amikben igen kicsi a mozgástere, ezt most még nem tudjuk megmondani. Ráadásul a belpolitikai válság eredményes és az ország többsége számára elfogadható kezeléséhez már nincs meg az a kedvező külpolitikai háttere, ami eddig megvolt.

Ebből az mindenképpen következik, hogy Orbán Viktor nem folytathatja azt a kormányzati stílust, amivel eddig mindent túlélt. Rákényszerül arra, hogy alapvetően váltson. Hogy erre képes vagy sem, az két hónapon belül ki fog derülni – mondta Kéri László politológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2022. április 25., péntek 16:45
Műsorvezető: Szénási Sándor