„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Az ellenzéknek nem rinyálnia kéne, hanem végre belefogni egy másik Magyarország felépítésébe

19/07/2022 19:23

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz fél a népharagtól. Az infláció, a forint gyengülése nem olyan dolgok, amik parancsszóra elmúlnak. A helyzetet tovább rontják a kormány elhamarkodott intézkedései, amiket a saját szavazóik sem fognak szó nélkül hagyni – mondta Kéri László politológus a Megbeszéljük című műsorban. Elemzésében az ellenzék lehetséges mozgástereiről is kifejtette véleményét. 

 

2022. július 19. Megbeszéljük - részlet 2022.07.19. Kéri László
13:06
00:00

Kéri László politológus a YouTube-on nagy népszerűségnek örvendő Pottyondy Edina volt momentumos politikus, humorista mai videóját hozta példának arra, hogy a társadalom szélesebb rétegeihez hogyan juthat el könnyed, humoros formában, hogy a kormány miként csapta be a választóit. Ebben a youtuber úgy tesz, mintha az ellenzéki összefogás nyerte volna az április 3-i országgyűlési választásokat, és mintha ők hozták volna azokat az intézkedéseket, amikkel a Fidesz riogatta a választóit a kampányban. Kéri szerint azonban időbe fog telni, amíg a napi politikát csak távolról figyelő polgárok a saját bőrükön is megérzik majd a megszorításokat, az inflációt és a forint gyengülését.

A politológus kifejtette, hogy nem szeretné szapulni az ellenzéket, mivel a kormánymédia csatornái eleve folyamatosan ezt teszik, azonban annyi kritikát megfogalmazott, hogy az ellenzéknek nem „rinyálnia” kéne, hanem megtalálnia azokat a mozgástereket, ahol alternatívákat tudna teremteni a kormánypárttal szemben. Felsorolt négy ilyen lehetséges területet is: az első a hetilapok széles körben való terjesztése. A Magyar Hang, a Jelen, az Élet és Irodalom, a Magyar Narancs és a HVG eléréseinek növelésével kiegyenlítődne a kormánypárti médiatúlsúly. A második szerint az ellenzék ne a Fidesz legutolsó lépéseit kritizálva próbáljon bázist építeni, hanem tanuljon meg a rendszeren kívül létezni, és alulról építeni saját, alternatív Magyarországot. Kéri harmadikként szorgalmazná még Szabad Városok Szövetségének újraélesztését, és az ellenzéki önkormányzatok összefogását. A negyedik pedig, hogy az ellenzék építse újra a saját értelmiségi és szakértői hátterét.

A politológus szerint a Fidesz a féli azt a népharagot, ami megképezhetné vele szembeni valós alternatívát. Ezért igyekszik kiírtani az ellenzéki infrastruktúra írmagvát is, de a társadalom elől a Fidesz hazugságai sem tudják elrejteni az infláció és az adóemelés okozta állapotokat – véli Kéri László.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük - részlet/interjú Kéri Lászlóval
2022. július 19., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György