„Klubrádió
A lényeg

Szociológus: A Fidesz állhat az elégedetlenség élére

18/07/2022 15:34

| Szerző: Klubrádió

Ha ezúttal is a már bejáratott válságkormányzási narratívára épít a Fidesz, akkor van rá esélye, hogy "átvezeti, átcsatornázza az elégedetlenséget Brüsszelre, Sorosra, a migránsokra, a baloldali ellenzékre, a háborúra, az LMBTQ-emberekre, esetleg az ufókra" – írta Szabó Andrea szociológus.

Világos tartalmi és szervezeti alternatíva nélkül az ellenzék nem fog tudni profitálni a Fidesz-kormány mostani negatív közpolitikai döntéseiből – véli Szabó Andrea szociológus, aki a kataügy és a rezsiemelés hatásait elemző cikket írt a  Telexre.

Szerinte a katásan adózók ellehetetlenítése, illetve a rezsicsökkentés átalakítása az elmúlt egy hétben abba az irányba mutatnak, hogy a Fidesz tábora csökkenhet. 

A jelenlegi megszorítások közepette három párt mutatott valamiféle aktivitást az esetleg elégedetlen fideszes peremszavazók megszólítására. Egyrészt a Momentum Mozgalom, amely elsőként állt a Margit hídon spontán összegyűlt tömeg élére, majd a Kossuth térre szerveztek demonstrációt a katakárosultak megszólítására, a másik Magyar Kétfarkú Kutya Párt, akik az elmúlt hét megmozdulásainak az arcai lettek az Erzsébet híd elfoglalásával, majd a bulitüntetésekkel. Bár a bulitüntetések inkább villámhárítóként szolgáltak, mintsem valós politikai fórumként – tette hozzá a szociológus. A harmadik szereplő, amely életjelet mutatott a Mi Hazánk Mozgalom volt, amely augusztus 1-re hirdetett meg országos tiltakozást.

Szabó Andrea szerint ezért "a kormányzati megszorító intézkedésekkel szembeni elégedetlenség becsatornázása politikai értelemben továbbra is ügygazdára vár."

A szociológus úgy véli, előfordulhat, hogy maga a Fidesz áll az elégedetlenség élére. A jól ismert válságkormányzati narratívára építve a megszorítások felelősségét át fogja hárítani egy már jól ismert bűnbakra, mint Brüsszel, Soros, a migránsok, a baloldali ellenzék, a háború, az LMBTQ-emberek, esetleg az ufók – írta a Szabó Andrea.