„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gréczy: Most nem dobhat az ellenzék mentőövet Orbánnak

11/07/2022 16:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Gréczy Zsolt szerint az uniós pénzeket úgy nem szerezheti meg Magyarország, ha az ellenzék mentőövet dob Orbánnak, és meggyőzik az EU-t arról, hogy folyósítsák a blokkolt pénzeket. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szót ejtett arról is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az uniós forrásokról egyeztetett.

2022. július 11. Megbeszéljük - részlet 22.07.11. Gréczy Zsolt
14:06
00:00

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke erős üzeneteket fogalmazott meg közösségi oldalán, amit kormánypárti sajtó úgy értelmezett, hogy a párt már a kormányzásra készül.

Gréczy Zsolt szerint a DK pontosan érti, hogy megváltozott a politikai klíma a Fidesz körül, olyannyira, hogy már a korábban harciasan kritizált Európai Unióval is inkább megállapodna – legalábbis látszólag – hogy forrásokhoz jusson. Gyurcsány üzenete inkább figyelmeztetés arra, hogy "az ellenzék ne akarja megmenteni Orbán Viktort különböző mentőöveket dobálva". Hozzátette, senki nem gondolhatja, ha az ellenzéki pártok támogatják a kormány, az EU-nak tett ajánlatát, akkor bármilyen javaslatukat komolyan megfontolja majd az Orbán-kormány. Egyszerűen nem maradt a pártoknak semmilyen eszközük. Azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester az uniós forrásokról egyeztetett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, azt mondta: "az oroszlán nem lesz vegetáriánus".

Gréczy szerint az ellenzéknek nem szabad megmentenie Orbánt és kormányát. A négy pontos kompromisszumajánlat nem több mint szemfényvesztés. Ezektől nem lesz jogállamiság. "Magyarország ezen az úton nem tud tovább menni" – tette hozzá. Az ellenzéki pártoknak az a feladatuk, hogy megmutassák, a jelenlegi kormányzat helyett tud alternatívát kínálni. "Az Magyarország és az Európai Unió érdeke, hogy menjen az Orbán-kormány, minden más mellékes." Sokkal nagyobb esélye van Magyarországnak az uniós forrásokra sikerrel pályázni, és rendeződhetnek a nemzetközi kapcsolatok is, amelyeket 12 év alatt a Fidesz teljesen lerontott, "ha az Orbán-kormány megbukik".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Gréczy Zsolttal
2022.07.11., hétfő 16:15
Riporter: Bolgár György