„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Orbán őszödi beszéde volt ez a hét

16/07/2022 19:08

| Szerző: Klubrádió

A margit hídi, rakparti tüntetés záró szónoka Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje volt. Szerinte Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, a megszorításokkal. Orbán Ludas Matyiként kezdte, de ma sokkal inkább emlékeztet Döbrögire, aki főispánért kiált – fogalmazott.

Márki-Zay Péter két órával a tüntetés kezdete után lépett a színpadra a Margit hídnál, a rakparton. Szerinte Orbán Viktor őszödi beszéde volt ez a hét, a megszorításokkal. A rezsicsökkentés nem fenntartható, ezt most a fideszes politikusok ismerték el, „gratulálok Orbán Viktornak, száz nap alatt sikerült mindent meghazudtolnia, amit mondott”. Szerinte a „hazudtak éjjel, hazudtak nappal” nemcsak 2006-ban volt igaz, hanem 2022-ben is. 

Márki-Zay szerint Orbán a politikai pályafutását Lúdas Matyiként kezdte, de most már jobban hasonlít Döbrögire, „aki ispánért kiált”. Egy közmondást idézve, amely szerint addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik, azt mondja: nem lehet végtelen sokáig hazudozni és hazugságokkal választásokat nyerni.

Szerinte aki az elmúlt száz nap után még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, „az menthetetlen”. Azt mondta: Orbán inkább a lopásokra szavaz, „nem a kisembereket védi, csak saját magát és saját barátait”. Ha nem az lenne a szempont, hogy ők tovább lopjanak, nem kerültünk volna ebbe a válságba – vélekedett.

Márki-Zay Péter
 
Márki-Zay Péter
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A tüntetésen a volt miniszterelnök-jelölt beszédénél skandálta először a tömeg, hogy "Orbán takarodj!” Ha ez a szolidaritás fogja jellemezni a magyarokat, ha heteken keresztül ilyen tömeg lesz Budapesten, akkor Márki-Zay szerint el lehet érni azt a sikert, mint a netadónál, hogy a hatalom meghátrál.

"Ébresztő, Magyarország” - mondja Márki-Zay, mire a tömeg skandálni kezdi, hogy "Ébresztő!". “Amíg együtt ki tudjuk vívni azt a szabadságot, hogy a szó mindenhova eljusson, addig is minden egyes nap választás van. A jó és rossz között kell választani. Arról kell dönteni, odaállunk-e az 1000 éves történelem legsötétebb kormánya mellé, kiszolgáljuk-e a rendszert vagy sem" - mondta. "Az elnyomottak és igazság mellett kell kiállni" – közölte Márki-Zay Péter.

Orbán elmondta az őszödi beszédét – ismételte meg –, a mi felelősségünk, hogy ez eljusson minden magyarhoz, hogy soha többé ne lehessen hazugságokkal választást nyerni. "Ébresztő, Magyarország!" – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, majd Orbán inkompetenciát, böszmeségét (ez annak idején Gyurcsány Ferenc szóhasználata volt) és a népnyúzó kormányzást emlegette. 

Ez a kata-szigorítás után kirobbant tüntetések ötödik napja, az előzményekről ITT olvashatnak. 

(via hvg.hu)