„Klubrádió
A lényeg

Ismét ezrek tüntetnek a kata-törvény ellen és "az Orbán-rendszer áldozataiért"

16/07/2022 17:45

| Szerző: Klubrádió

Ez már a kata-tüntetések ötödik napja, a Margit híd pesti oldalához, a rakpartra hirdetett demonstrációt szombatra Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt. Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság elnöke kijelentette: a "háborús infláció" blöff, mert fideszes választási inflációról van szó. "Szánalmas fideszes nyalonc propagandistákról" beszélt és "pitizésügyi miniszternek" nevezte Navracsics Tibort. Szerinte is be kell fejezni a háborút: a kormány háborúját az EU ellen.

Szombatra Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt hirdetett tiltakozást a katatörvény ellen és „a rendszer áldozataiért”. A szervezők tájékoztatása szerint kiállnak „a tanárokért, a rendőrökért, az egészségügyi dolgozókért, a nyugdíjasokért és mindazokért, akiket a rendszer nyomorba dönt”. A demonstrációt a fővárosi Jászai Mari térre, a Margit híd közelébe hirdette meg a hódmezővásárhelyi polgármester.

A Telex beszámolója szerint a program fél óra csúszással kezdődött, a helyszínen nagyjából 1000-1500 tiltakozó és igen sok rendőr van. Az első beszéd nagyjából fél hatkor kezdődött, a szónok az MMM ifjúsági tagozatának újonnan választott elnöke, Magyar Bence volt. Azt mondta: ebbe a rendszerbe nem lehet belesimulni, „tegnap a katásokat végezték ki, ma azokat, akik nem tudják megfizetni a megnövekedett rezsiárakat” – mondta. „A Fidesz hazudik, hazudott és újra hazudni fog” – jelentette ki.

A következő beszédet Zeke László ügyvéd, civil aktivista mondta. Szerinte az, ami a katásokkal történt, tiszteletlenség, tisztességtelen és szakmaiatlan megoldás, de emellett jogellenes is. Az augusztus 20-i tűzijátékot gyermeteg hülyeségnek és állatkínzásnak is nevezte, és az árára utalva – mivel ez lesz a kontinens legdrágább tűzijátéka – azt mondta, az a jelenlegi helyzetben nem tűzijáték, hanem játék a tűzzel. 

Tíz magyar falus pályázatból tíz nem nyert. Nem azért, mert annyira hülyék vagyunk, hanem mert nem adjuk el a lelkünket – kezdte beszédét Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, azt érzékeltetve, hogy az ellenzéki önkormányzatokat hogyan lehetetlenítik el. Járási pártbizottságokról, a „polgármesterek lelkéért, gerincéért cserében” adják a pályázatokat, mint valami kufárok – mondta, aztán a vármegyéket és a tekintetes urakat, ispánokat emlegette.

Hazudtak éjjel, hazudtak nappal, hazugságokkal nyerték meg a választást, mindazt megcsinálják, amit az ellenzékről állítottak – mondta Gurzó Ákos (Mári-Zay Péter munkatársa) a színpadon, utalva az őszödi beszédre. Szerinte 5-6 ezren jöttek el.

Lakatos Béla roma aktivista, volt polgármester azt mondta, „amikor lemondtam mint polgármester, mert ezt már nem veszi be a gyomrom”, akkor feljelentették hűtlen kezelésért, egy olyan ember, akivel sose voltak rosszban – és amikor ezt annak a férfinak szóvá tette, hogy „Béla, tudod, milyen országban élünk”. Felidézte a Tanúból azt a mondást, hogy „Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, öt perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös”.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője arról beszélt, hogy a kata szigorítása nagyon sok embert érint, köztük 33 ezren foglalkozhatnak oktatással. Ők most keresik a lehetőséget, hogy hogyan egészíthetnék ki a “nyomorbérüket.” Felemlegeti a miniszteri bérek 650 ezer forintos emelését, mire a tömeg fújolni kezd. A rendőrség és katonaság béremelésének örül, de ennek most rossz üzenete van szerinte. „Úgy néz ki, hogy erővel akarják lenyomni a társadalmi akaratot, ami arról szól, hogy máshogy kéne kormányozni, politizálni.

Vajda Zoltán, az MSZP frakciójában ülő országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság elnöke kijelentette: a "háborús infláció" blöff, mert fideszes választási inflációról van szó. "Szánalmas fideszes nyalonc propagandistákról" beszélt és "pitizésügyi miniszternek" nevezte Navracsics Tibort. Szerinte is be kell fejezni a háborút: a kormány háborúját az EU ellen.

Kedd óta (akkor is a Margit híd volt a fő helyszín) mindennap tüntettek a fővárosban – és néhol vidéken is – a kedvezményes adónemet lényegében ellehetetlenítő új adószabályok ellen.