„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fidesz-párti aktivista: Zsákutcában van az oktatás ügye

19/12/2022 18:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egyetért ugyan a tanárok követeléseivel Király Nóra volt fideszes alpolgármester és a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, de szerinte a politika átitatta a tiltakozásukat. Szerinte a kormányzat illetékeseinek a civil szakmai csoportokkal kellene tárgyalniuk. Ő és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke egyetértenek abban, hogy a konzultáció nem oldotta meg a problémákat.

2022. december 19. Megbeszéljük - részlet 22.12.19. Horváth Péter
12:35
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, múlt hét pénteken tartották azt a köznevelési konzultációt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amit a Belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint "Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére hívták össze".

 Ezt azonban több résztvevő eredménytelennek nevezte. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint látszatkonzultáció volt, az oktatásirányítás képviselői nem reagáltak érdemben a pedagógusok követeléseire.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Klubrádiónak elmondta, a konzultáción és a kormányülésen is elmondta véleményét, mely szerint a béremelésen, és a kötelező óraszámok csökkentésén kívül egy sor megoldatlan probléma van. Hozzátette, az oktatás hosszútávú céljairól volt szó a kormányülésen.

2022. december 19. Megbeszéljük - részlet 22.12.19. Király Nóra
12:46
00:00

Bár állítása szerint a pedagógusok nagy részével egyet ért Király Nóra, nem helyesli, hogy politikát vittek a tiltakozásokba. A Fiatal Családosok Klubjának alapítója, a 11. kerület egykori fideszes alpolgármestere lényegében megismételte a kormányzat álláspontját, amely szerint "ellenzéki politikusok hergelik a pedagógusokat".

Nem tagadta, hogy a pedagógusok követelései indokoltak, de úgy véli, nem elég belátók, mert az emelés abban az esetben megvalósul, ha az EU folyósítja a pénzeket. Egyetértett a műsorvezető, Bolgár György felvetésével, a jelenlegi körülmények közt zsákutcának tűnik a tárgyalás.

Ehelyett ő inkább a szakmai civil szervezetek és a kormányzat illetékeseinek kommunikációját szorgalmazza. Már azt előrelépésnek tartaná, ha a felek egyéb ellentéteiket félretennék.

Összességében mindkét, a Fideszhez közelebb álló szakember úgy véli, hogy a legutóbbi tárgyalás sikertelen volt.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Horváth Péterrel és Király Nórával
2022.12.19., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György