„Klubrádió
A lényeg

Saját bevallása szerint Pintér nem ért az oktatáshoz

16/12/2022 20:38

| Szerző: Klubrádió

Péntek délelőtt tíz órától tartottak köznevelési konzultációt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Pintér Sándor belügyminiszter (aki az új kormányban az oktatásért is felel) mosolyogva sétált el a bejáratnál tüntető tanárok mellett.

A sajtót nem engedték be, de a 444 egy résztvevőtől megkapta Pintér beszédének hangfelvételét (egy-egy rövidebb kihagyással). Ennek alapján a többi között ez hangzott el:

Pintér először úgy jellemezte magát, mint aki „keveset foglalkozott eddig az oktatással”, de az anyósa, a felesége, az egyik menye és mindhárom násza pedagógus, ráadásul mind a hat unokája iskolába jár.

„Tehát valami elképzelésem van az oktatásról, de nem az oktatás irányításáról, vezetéséről, nem arról, hogy milyen könyvből, hogyan és mit oktatnak. Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem.”

Erre később is visszatért: „(...) Mint az elején mondtam, én nem értek hozzá. A vezetéshez, úgy gondolom, igen” - mondta Pintér, aki idén kapta meg az oktatási területet. Beszédében többször oktatási miniszterként hivatkozott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárra, ezzel ütötte el az önálló oktatási minisztériumra vonatkozó kérdéseket is. (Kérdezni csak írásban lehetett. A felvételen azért sok bekiabálást, zúgolódást hallani.)

Saját bevallása szerint Pintér a vezetéshez és a rendteremtéshez ért, így a közoktatás számára is a rendet, rendezettséget, rendszerben gondolkodást tudja felajánlani. A miniszter meghatározó szerepet vinne a szervezésében. Idézett néhány lesújtó adatot, amin javítani kell.

Közölte a tanárokkal, hogy ő is dolgozik hétvégente, megvádolta őket, hogy a saját diákjaikat oktatják délután plusz pénzért, és odaszólt a tüntető diákoknak is. Világossá tette, hogy a kirúgott tanárokat nem veszik vissza, és azt üzente: menjenek bíróságra „nagy szeretettel”.

A Megbeszéljük adásában Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára értékelte a szerinte látszatkonzultációt. Selmeci János esti jegyzete is erről szólt.

Egyébként Pintér Sándor arról is beszélt, hogy 13 és 15 éves gyerekek törték fel a KRÉTA rendszert.