„Klubrádió
A lényeg

Pintér: Gyerekek törték fel a KRÉTA-rendszert

16/12/2022 17:13

| Szerző: Klubrádió

Gyerekek álltak a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t érintő adathalász támadás mögött – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki oktatási konzultáción.

A 444 szerkesztőségéhez eljutott hangfelvétel alapján ezt a beszéde vége felé hozta szóba:

„(...) Azért itt vannak tehetségek. Itt volt a KRÉTA rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa” - viccelődött a legutóbbi kormányalakítás óta az oktatási területet is dirigáló belügyminiszter.

November elején derült ki, hogy sikeres adathalász-támadást hajtottak végre a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. ellen. Ennek eredményeként a támadók illetéktelen hozzáférést szereztek a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz. Ezt követően arra is fény derült – írta meg a 24.hu –, hogy a fejlesztőcég el akarta kenni az ügyet, és nem értesítette időben a hivatalos szerveket az adatszivárgás tényéről.

A támadásban résztvevő egyik hacker jelezte, akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni, és így tiltakoznak a problémák ellen, de személyes adatokat nem tesznek közzé, mert nem akarnak ártani a diákoknak. Ettől függetlenül később mégis nyilvánosságra hozták a KRÉTA forráskódját egy Telegram-csoportban.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)