„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pilz Olivér: Pintér nem látott túl a statisztikai adatokon

16/12/2022 18:37

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Pilz Olivér optimistán állt hozzá a Belügyminisztérium által kezdeményezett közoktatási fórumnak. Azonban a látszatkonzultáción az oktatásirányítás képviselői nem reagáltak érdemben a pedagógusok követeléseire. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár cinikusan felmondta az unásig ismert leckéjét, Pintér Sándor belügyminiszter pedig mintha a statisztikai adatokon túl nem is ismerte volna a helyzetet – nyilatkozta Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a Megbeszéljük című műsorban.

2022. december 16. Megbeszéljük - részlet 2022.12.16. Pilz Olivér
10:21
00:00

"Semmikép sem konzultációról volt szó" – mondta Pilz Oivér tanár a Belügyminisztérium által szervezett pénteki oktatási konzultációról. Elmondása szerint a délelőtt során három perces blokkokban körülbelül húsz pedagógus mondhatta el véleményét a közoktatás helyzetéről. Pilz szerint ez a rész még a "boldog pillanatokat" is okozott, hiszen arról győzhette meg a hallgatóságot, hogy a többség tisztában van a problémákkal. Hozzátette, páran megoldási javaslatokkal is előálltak. Ugyanakkor volt néhány olyan felszólaló, akik a kormánypropagandát próbálták felmondani. A közönség bekiabálással és füttyögéssel reagált ezekre a felszólalásokra – ismerte el a pedagógus.

A délután folyamán pedig az oktatásirányítás szereplői ragadták magukhoz a szót: Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke, Maruzsa Zoltán államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter ismertette az oktatási vízióját – mondta Pilz. Hozzátette, a tanárok egy része arra számított, hogy a politikusok hajlandóak lesznek a tanárokkal való párbeszédre. Azonban az oktatásirányítás szereplői semmilyen előremutató dolgokat nem tudtak mondani. A politikusok mindössze annyi ajánlatot tettek, hogy ha igény van rá – azt nem tudni, hogy kinek, mikor és hol kell igényelni – akkor  ehhez hasonló konzultációk akár félévente is lehetnének, persze mindig más résztvevőkkel – mondta Pilz.

Maruzsa Zoltán úgy beszélt cinikusan a közoktatásról, mintha minden rendben lenne, és ők eddig is mindent megtettek a terület fejlesztésére – számolt be Pilz a fórumon elhangzottakról. Pintér Sándor pedig olyan statisztikai adatokat mutatott, amiknek a hátterét nem ismerte behatóan ezért pedig tévképzeteket fogalmazott meg. Illetve sok esetben magukat a pedagógusokat hibáztatta, hogy az oktatási rendszer ide jutott – foglalta össze Pilz.

A fórum egyetlen célja az lehetett, hogy az oktatásirányítás "kipipálja" a pedagógusokkal való konzultációt – mondta Pilz. Ezt pedig az Unió felé úgy lehet kommunikálni, hogy a politika igenis egyeztetett az oktatás szereplőivel, tette hozzá. 

Pilz szerint ahhoz, hogy változás lehessen az oktatásban, a tanároknak folytatniuk kell a küzdelmet. Most már elég nagy hátországa van a pedagógusoknak a szülőkkel együtt és a diákokkal karöltve. "Ha másnak is van problémája, akkor tessék csatlakozni. Úgy gondolom, hogy egy társadalmi összefogás kell ahhoz, hogy itt bármilyen változás történjen" – nyilatkozta Pilz.

A fórumon más résztvevő pedagógus nyilatkozata is egybecseng azzal, amit Pilz Olivér nyilatkozott. Lendvai Emese, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa így nyilatkozott a Telexnek: "Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit, tételesen végigment a problémákon, és tagadta azokat." Hozzátette, "ez az egyeztetés olaj volt a tűzre, így folytatódni fognak a tiltakozások." 

2022. december 16. Esti gyors - részlet 2022.12.16. Szabó Zsuzsa
08:45
00:00

Szintén a Klubrádiónak nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta a pedagógusok béremelése a legfontosabb követelésük. Ezzel Pintér Sándor is egyetértett, és azt ígérte, követekező év januárjától 10 százalékos emelésre lehet számítani. De az nem derült ki, hogy ágazati szakmai pótlék lesz-e, vagy béremelés. Azonban erre felhördült a közönség, mivel 20 százalék körüli inflációval ez a gesztus felér egy megalázással – mondta Szabó Zsuzsa. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Pilz Olivérrel
2022. december 16., péntek 17:25
Riporter: Bolgár György