„Köszönjük,
A lényeg

Pilz Olivér: Pintér nem érti az oktatás problémáit

16/12/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

Elmaradt a valódi konzultáció a Belügyminisztérium fórumán a Tanítanék Mozgalom szerint. 

"Megtörtént a mai – konzultációnak nevezett – esemény. Nem konzultáció volt, felszólalókat hallgattunk meg" – nyilatkozta a Belügyminisztérium által szervezett közoktatási egyeztetésről Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom tagja.

Pilz elmondása alapján a délelőtt folyamán körülbelül húsz pedagógus szólalt fel. "Döntő többségük a valódi problémákat sorolta fel – volt, aki vastapsot kapott. Követelték a kirúgott pedagógusok visszahelyezését és mindazokat a dolgokat, amit a többség ismer. Néhány persze a kormánypropagandát próbálták felmondani, de ők elenyésző számban voltak" – mondta Pilz Olivér a Tanítanék videójában.

Péntek délelőtt tíz órától tartották azt a köznevelési konzultációt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amit a Belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint "Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére hívták össze". A fórumra több mint négyszáz pedagógust és iskolaigazgatót hívtak meg. A helyszín a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt, amelynek épületénél tüntetők várták a tárcavezetőt és az államtitkárokat, az egyeztetésre érkező tanárokat ugyanakkor "veletek vagyunk" molinókkal köszöntötték.

"A délután viszont lehangoló volt" – mondta Pilz, utalva Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter előadására, akik a Tanítanék Mozgalom tagja szerint olyan tervekről beszéltek, amelyek nem oldják meg az oktatás problémáit. Ugyanaz a béremelési ígéret hangzott el, amely már korábbin is többször.

"Pintér Sándor statisztikai adatokról beszélt úgy, hogy egyszer sem nézett a statisztikai adatok mögé, nem érti az oktatás problémáit. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ezzel a hozzáállással nagyon pozitív változást nem lehet elérni" – tette hozzá.

Pilz szerint a fórumon elhangzott az is, hogy ha lesz rá igény, további konzultációkat is tarthatnak, "a kollégák közül többen bekiabáltak, hogy a konzultáció akkor tényleg konzultáció legyen, és valódi megoldásokat keressünk".

Takács Gergely a Vörösmarty Gimnázium pedagógusa csütörtökön a Klubrádió Esti gyors című műsorában arról beszélt, hogy bár látszategyeztetésnek tűnik a Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár nevével fémjelzett esemény, de mégis elindulhatna egy párbeszéd, ha az oktatásirányítás teljesítené legalább egy követelését a pedagógusoknak.

Szintén csütörtökön Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform (CKP) munkacsoport vezetője azt nyilatkozta, félő, hogy a Belügyminisztérium utólag mást fog kommunikálni a konzultációról, mint ami ott ténylegesen elhangzott. A CKP ezért egy nyílt levelet fogalmazott a Pintér Sándornak, amelyben kérik a belügyminisztert, gondoskodjon arról, hogy a találkozás a nyílt párbeszéd terepe legyen – a beszélgetésről készüljön hangfelvétel, az ott elhangzott információk, következtetések közösen jóváhagyott kommüniké formájában kerüljenek ki az országos sajtóba.