„Klubrádió
A lényeg

A tanárok szakmai pótlékát emeli csak meg a kormány, nem a bérüket

17/12/2022 08:13

| Szerző: Klubrádió

A kormány arról döntött, hogy 20 százalékról 32 százalékra emeli a pedagógusok szakmai pótlékát január 1-től – ez a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből derült ki, amelyet Orbán Viktor írt alá.

Tehát a pedagógusoknak nem a munkabérét emelte meg a kormány, hanem egy pótlékot – írja a 444.hu. Az alapbérhez a 2020-as bevezetésétől kezdve hozzáadódik az alapjuttatás 10 százalékában meghatározott ágazati szakmai pótlék – ez lett 2021-ben 20 százalék, most meg 32 százalék. Noha egy adott pótlék emelése nem azonos a béremeléssel, a pedagógusok valóban valamivel több pénzt kaphatnak kézhez.

A Pedagógusok Szakszervezete korábban a pótlékról azt mondta: ez nem béremelés, csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott. Béremelést az jelentene, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját emelnék meg.

Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki konzultáción azt mondta, még este kiadják a béremelés első részéről szóló rendeletet – ez lett az.

(Kiemelt kép: PSZ / Facebook)