„Köszönjük,
A lényeg

Rétvári szerint a szülők többsége elégedett az oktatással

22/12/2022 11:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A szülői konzultációs kérdőívekre hivatkozva azt állítja a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy a 130 ezer válaszadó döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal.

Több mint 130 ezren küldték vissza a szülői konzultációs kérdőívet, a válaszadók döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal, nyugodt szívvel engedi az oktatási intézménybe a gyerekét – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Azt azonban nem tette hozzá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján 1,8 millió gyermek és fiatal vesz részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben a 2021/2022-es tanévben. Illetve, azt sem, hogy milyen a mintavétel eloszlása, vagyis azt, hogy milyen társadalmi eloszlás szerint érkeztek be a válaszok. Így az adatok reprezentatív volta legalábbis megkérdőjelezhető.

Bárhogy is, a válaszok alapján a szülők a legnagyobb problémának azt érzik, ha van az osztályban magatartásproblémákkal küzdő gyerek. A válaszadók 40 százaléka szerint egy-két ilyen van egy osztályban, 18 százalék szerint kettő-négy, 7 százalék szerint ötnél is több.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Rétvári Bence
 
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 3-án. MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

A kérdőív szerint a gyerekek egy-három órát töltenek a házi feladatok végzésével, 22 százalék mondta azt, hogy kevesebb mint egy órát. A válaszadók 60 százaléka mondta azt, hogy van az iskolában jó, ingyenes sportolási lehetőség, 44 százalék azt, hogy van művészeti óra, 46 százalék szerint az iskola szervez elegendő, tanórán kívüli aktivitást.

A különórával kapcsolatos kérdésre sokan nem válaszoltak, de aki igen, 24 százalék mondta azt, hogy jár magántanárhoz a gyereke.

Rétvári Bence elmondta, a legmegosztóbb kérdés a demonstráció volt, különösen az, hogy gyerekek is részt vettek benne. A szülők nagy része egyáltalán nem akart foglalkozni a témával. Rétvári emlékeztetett, nyáron és ősszel a pedagógusokat kérdezték meg. Pintér Sándor belügyminiszter az oktatási konzultáción felrótta, hogy a tanárok „nem akarnak neki segíteni”, mivel az első fordulóban csak 15 százalékuk töltötte ki az általa kezdeményezett online kérdőívet. Végül összesen 57 ezren válaszoltak a 170 ezerből.

Ehhez képest a tiltakozások tovább folytatódnak.

(Forrás: MTI)