„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Tudható volt, hogy nem a párbeszéd volt a célja a közoktatási konzultációnak"

21/12/2022 11:05

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Rendszerszintű változások nélkül nem lehet megoldani a tanárok és diákok problémáit" – véli Juhász Ágnes. A Civil Közoktatási Platform vezetője számára nem volt meglepő, hogy a Belügyminisztérium által kezdeményezett közoktatási konzultációnak nem volt célja a szakmai párbeszéd. Ennek pótlására mozgalmat indít a CKP.

2022. december 21. Reggeli gyors - részlet 22.12.21. Juhász Ágnes
07:45
00:00

Megoszlanak a vélemények a múlt hét pénteki köznevelési konzultációról. Abban azonban a résztvevő pedagógusok egyetértenek, hogy sikertelenül zárult a tárgyalás.

"Előre tudható volt, hogy nem érdemi konzultáció volt az egyeztetés célja" – mondta a Klubrádiónak Juhász Ágnes. A Civil Közoktatási Platform (CKP) vezetője szerint nem is ilyen elvárások ült asztalhoz, hiszen "a párbeszédnek vannak bizonyos előfeltételei", amelyeket nem adott meg a Belügyminisztérium. Hozzátette, annyi haszna volt, hogy ha volt is, aki reménykedett a párbeszédben, beláthatta, erre nem ad lehetőséget a kormány. A CKP vezetőjét a szervezet a konzultációt értékelő közleménye kapcsán kerestük meg. "Egyértelművé vált, hogy Pintér miniszterrel sem lesz előrébb az oktatás ügye" – olvasható értékelésükben.

Juhász szerint apró intézkedésekkel nem lehet megoldani a nyilvánvaló problémákat, a tanárok és diákok terheltségét, ezek megoldásához rendszerszintű változásokra lenne szükség. Úgy véli, nem csak a NER gördít akadályt a megoldás útjába, hanem az is, hogy sokan – döntéshozói és egyéb szinteken – nem is értik, hogyan kéne a modern oktatásnak működnie. Ezért hozta létre a CKP Gondolkodjunk együtt az oktatásról! nevű mozgalmat. Céljuk jó, minőségi oktatási rendszer kiépítése. Ennek érdekében a párbeszéd platformját kívánják megteremteni.

Korábban a Klubrádiónak két, a kormányzathoz közelebb álló szakember is elmondta véleményét. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a konzultáción és a kormányülésen is elmondta véleményét: a béremelésen, és a kötelező óraszámok csökkentésén kívül egy sor megoldatlan probléma van. Király Nóra, nem helyesli, hogy politikát vittek a tiltakozásokba. A Fiatal Családosok Klubjának alapítója, a 11. kerület egykori fideszes alpolgármestere lényegében megismételte a kormányzat álláspontját, amely szerint "ellenzéki politikusok hergelik a pedagógusokat". Szerinte a jelenlegi körülmények közt zsákutcának tűnik a tárgyalás. Ehelyett ő inkább a szakmai civil szervezetek és a kormányzat illetékeseinek kommunikációját szorgalmazza.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára először optimistán gondolt a lehetőségre, de kijózanítóan hatott rá, hogy a látszatkonzultáción az oktatásirányítás képviselői nem reagáltak érdemben a pedagógusok követeléseire.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Juhász Ágnessel
2022.12.21., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre