„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: Pintér Sándor mondjon le!

18/12/2022 07:34

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendkívüli kongresszusa határozatban szólítja fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy

mondjon le tisztségéről a közoktatásban való teljes járatlansága és alkalmatlansága miatt.

Mint közleméyükben írják, "a PDSZ kezdettől követeli önálló oktatási minisztérium felállítását, amely az oktatás egészét - óvodától a szakképzésen át a felsőoktatásig – magában foglalja. Ezzel együtt azt követelik, hogy a minisztérium élén hozzáértő oktatási szakember legyen. Az oktatáshoz értő, elhivatott szakemberre van szükség ahhoz, hogy a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodni képes iskolák álljanak a tanulók és a szülők rendelkezésére - bennük társadalmilag, anyagilag megbecsült, maximális szakmai támogatással segített pedagógusokkal."

 
Pintér Sándor konzultálni siet.
Fotó: a 444.hu videójának részlete 
 

Emlékeztetnek: Pintér saját bevallása szerint sem ért az oktatáshoz, de a PDSZ szerint az oktatásirányításhoz sem. A 10 százalék a sztrájkkövetelésektől messze elmarad, az inflációt sem követi.

"A béremelés pótlékemeléssel, és nem alapbéremeléssel történik, ezzel az ágazatban dolgozók számára olyan helyzetet tartanak fenn, amelyben a biztos bér, az alapilletmény még mindig a 2014-es minimálbérrel számolt összeg. Ezért fordulhat elő az, hogy egy 26 éve pályán lévő pedagógus alapbérét fel kell emelni a kötelező garantált bérminimumra. A felvázolt új bérrendszerben a pótlékok nyomtalanul eltűnhetnek. 

Aki a szakemberhiányt óraadók létszámának jelentős növelésével gondolja orvosolni, annak

fogalma sincs arról, hogyan működik egy közoktatási intézmény, mi a pedagógus munkája.

Illegális bevándorlás – Pintér Sándor és Roman Mikulec s
 
Pintér Sándor határrendészek között Fotó:
 MTI/Kiss Dániel
 
 

A pedagógusi szakmától távol áll Pintér Sándor fogalomrendszere, sértő hangvétele és stílusa. Ne legyen az oktatás irányítója, aki a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozókat “Sancho Panzá”-nak tekinti! Láthatóan mit sem tud a sajátos nevelési igényű és beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő gyermekek igényeiről, arról, hogy a szakszolgálatok, a szakértői bizottságok szakemberhiány miatt teljességgel ellehetetlenültek" – sorolta hosszasan a miniszter  távozása mellett szóló érveit a PDSZ.