„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea: Európában csak Magyarországon nincsenek betartott környezetvédelmi szabályok

26/09/2023 17:05

| Szerző: Klubrádió

Ha lakosságarányosan és területarányosan nézzük, Magyarország háromszor annyi akkumulátorgyárat akar telepíteni, mint a németek – mondta a Párbeszéd politikusa a Megbeszéljükben.

2023. szeptember 26. Megbeszéljük...részlet-szabó Tímea-2023.09.26
12:29
00:00

Az egyik kormánypárti médium diadalmasan írta hétfőn: "Szabó Tímea ma sem fog pezsgőt bontani, a bajorok elsöprő többséggel megszavazták a BMW-s akkumulátorgyárat"! – szembesítette  a paralel valósággal Bolgár György a Megbeszéljükben a párbeszédes politikust. Hozzáfűzte még: azt az apróságot mintha nem vette volna észre a médium, hogy ott népszavazás volt, nálunk meg nincs.

„A cikknek nyilván az az apropója, hogy finoman fogalmazva is erősen kritizáltuk Orbán Viktor akkumulátor-stratégiáját. Én tényleg azt gondolom: nagyon sok hasonlóságot mutat Rákosi Mátyás vas és acél országának elképzelésével, ami szintén csúfos bukás volt” – reagált Szabó Tímea. Nem lehet úgy egy iparágat felépíteni, hogy ahhoz semmilyen szükséges alapanyagunk nincs meg. Nincs sem elég vizünk, sem megfelelő földünk, sem dolgozóink, és nincs elegendő áramunk sem. Ezzel szemben Németországban minden rendelkezésre áll. Azokban az európai országokban érdemes akkumulátorgyárakat építeni, ahol megvannak a feltételek. A finnek, a svédek, a norvégok összeálltak, hogy teljesen zárt láncon belül végezzék el  a gyártás összes fázisát, nincsenek kiszolgáltatva a kínai és dél-koreai érdekeknek. Mindemellett pedig ott jóval kisebb kapacitású akkugyárakat építenek. Megjegyezte: ha lakosságarányosan és területarányosan nézzük, Magyarország jelenleg háromszor annyi akkumulátorgyárat akar telepíteni, mint akár a németek.

Az Országos Meteorológiai szolgálat már tíz éve kiadott egy tanulmányt, amely megmutatta: a klímaváltozás hatására – amit a NASA nemrég megerősített – a magyar északi és keleti régió teljesen elsivatagosodik majd a következő nyolc-tíz évben. Ezt már látjuk a Homokhátságon. Ilyen körülmények között olyan gyárakat építeni, amelyek háromszor annyi vizet fogyasztanak naponta, mint egy Kecskemét méretű város, az eszement őrültség.

Erősebben szólva hazaárulás – figyelmeztetett Szabó Tímea.

 
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke
 

És valóban: Németországban az emberek szavazhatnak az akkugyárakról. Ráadásul Orbán Viktor nem áll ott meg, hogy elkaszálják a népszavazási kezdeményezéseket, hanem már a parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat a köz nélküli közmeghallgatásokról – mondta, hozzátéve: a világon négy ország van, ahol nincs környezetvédelmi minisztérium: Szaúd-Arábia, Tanzánia, Szomália és Magyarország. Európában egyedüliként csak Magyarországon nincsenek betartott környezetvédelmi szabályok. Folyamatosan a talajba kerülnek a mérgező alapanyagok, meghalnak, megsérülnek dolgozók, ehhez képest nevetséges büntetéseket kapnak a cégek, amelyek pedig százmilliárdokat zsebelnek be évente – idézte fel. 

A műsorban szóba került: miután a 444 videójából kiderült, hogy Orbán Viktor készpénzzel a kezében ment be egy házba a Közraktár utcában – a házat keddenként ként újra és újra felkeresi – valaki közzétette: nyilván pszichológushoz ment, legalábbis több ilyen cím van az ominózus házban. Szabó Tímea szerint, ha ez igaz, az jó hír, ugyanis az, hogy egy miniszterelnök pszichológushoz járjon, szinte kötelező. "Akik naponta hatalmas stressz alatt dolgoznak – és most mindegy, hogy én mit gondolok Orbánról – azoknak igenis, kell külső segítség a traumák feldolgozására". Akkor egészséges a társadalom, ha mindenki elfogadja, hogy ez jó dolog – és nem meghurcolja a másikat, mint a lakájmédia Donáth Anna momentumos képviselőt – jegyezte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük.../Interjú szabó Tímeával
2023. szeptember 26., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György