„Köszönjük,
A lényeg

Nem egy, hanem két dolgozó halt meg a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban

28/07/2023 14:29

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Két munkás is meghalt márciusban Szigetszentmiklóson a SungEel Hitech Hungary Kft. üzemében. Korábban csak egy halálos áldozatról szóltak a hírek, az Átlátszó derítette ki, hogy ketten is meghaltak egy balesetben.

Márciusban nem a hatóságok, hanem a Privátkopó bűnügyi hírportál számolt be arról, hogy a kórházban életét vesztette egy dolgozó Szigetszentmiklóson. A hír nyomán aztán a telex.hu számolt be arról, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Az is kiderült akkor, hogy az Országos Mentőszolgálattól kapott információ szerint a baleset helyszínéről egy férfit mentővel, egy másikat mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Az Átlátszó által megszerzett dokumentumból kiderült, hogy a SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátor-feldolgozójában történt balesetnek két halálos áldozata is volt. A céget, melyet korábban már több alkalommal megbüntettek dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt, a munkavédelmi hatóság június végén a legmagasabb összegű, 10 millió forintos bírsággal sújtotta (ez a munkavédelmi törvény szerinti felső határ).        

Az oknyomozó portál a baleset körülményeiről további információkat abból a dokumentumból tudott meg, amelyet közadatigénylésük után kaptak meg a Pest Megyei Kormányhivataltól. A határozat szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet egy korábbi, 2022 júniusi tűzesetet követően nem használták, ez év márciusában azonban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a hibás részeket. Majd a koreai vezetés utasítására március 13-án a berendezést újra üzembe állították, egy nap múlva azonban a darálógép eldugult és leállt. Ezen a napon a műszakvezető szabadságon volt, a karbantartó mérnök pedig a cég bátonyterenyei telephelyére volt kirendelve.

Vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát. 

A dolgozó a gép kitakarítását nem a korábbi rutin szerint végezte (ami a beömlő garat burkolatának a lecsavarozása lett volna), hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő. A robbanás és a tűz következtében a betanított munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap, március 14-én belehalt a sérüléseibe. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét, egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett – írja az Átlátszó a határozat nyomán.

A lap megkereste a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy lezárult-e már a rendőri eljárás az ügyben. Azt a választ kapták, hogy a Bűnügyi Osztályon jelenleg is folyamatban van a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Nem sokkal a baleset előtt a hatóság már figyelmeztette a céget a munkavégzés szabályainak megszegése miatt és azért, mert a határértéket meghaladó légszennyezettségnek, és rákkeltő anyagoknak vannak kitéve a dolgozók. A SungEel bátonyterenyei üzemében engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladék miatt pedig 31 millióra büntették a céget.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)