„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Az OTP-nek kötelessége vizsgálni a magas összegű pénzek eredetét

20/09/2023 18:44

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az igazi kérdés az, hogy ha az OTP gyanús pénzmozgást észlelve feljelentést tett Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében a rendőrségnél, akkor ezen feljelentés dokumentumai hogyan kerülhettek a Magyar Nemzethez – vetette fel Magyar György ügyvéd a Megbeszéljük című műsorban. 

2023. szeptember 20. Megbeszéljük-részlet (2023.09.20.) Magyar György
06:48
00:00

Az OTP Bank szerint felmerül a gyanú, hogy a Karácsony Gergelyhez köthető 99 Mozgalom Egyesület által a bank részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról. A bankjegyek szerintük valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak, tehát azt feltételezik, hogy nem gyűjtőládákba kerültek.

Magyar György ügyvéd szerint a pénzintézetnek a terrorizmus elleni védekezés, illetve a pénzmosás elleni jogszabályok betartása érdekében kötelesek vizsgálni az összes hozzájuk beérkező, nagy tételű (2 millió forint feletti) pénzösszeg eredetét. Ilyen jellegű vizsgálat esetén pedig – ha szabályszegést gyanítanak, akkor azt a hatóság elé vihetik.

Amennyiben az OTP elvégezte ezt a vizsgálatot, és a rendőrséghez fordult a gyanújával, akkor az a kérdés, hogy ennek a feljelentésnek a dokumentumai hogyan kerültek a Magyar Nemzethez – vetette fel Magyar György.

A 99 mozgalmat Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányára hozták létre az előválasztás előtt, de miután visszalépett Márki-Zay Péter javára, a mozgalom is elhalt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Magyar Györggyel
2023. szeptember 20., szerda 16:35
Riporter: Bolgár György