„Támogassa
Megbeszéljük...

Karácsony: Magukat cáfolják a fideszesek az adománygyűjtési ügyben

3/07/2023 23:28

| Szerző: Klubrádió

A már csak jogilag létező 99 Mozgalom adománygyűjtése ügyében Karácsony Gergely szerint a fideszes politikusokat a titkosszolgálat jelentése cáfolja, hiszen azt állapították meg, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Az Árpád hídi biciklisgázolásról azt mondta, nem érti, miért nincs politikai akarat a gyorsulási versenyek útvonalainak bekamerázása mögött. Azt pedig még nem hallotta a miniszterelnöktől, hogy a demokráciát is kiátkozta volna – ahogy egy olasz lapinterjút értelmezett műsorvezetőnk –, de ha ez tényleg így hangzott volna el, az szerinte új vörös vonal átlépése lenne. Frissítés: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében arról írt, Orbán Viktor az említett interjúban nem a demokráciát bírálta, hanem a demokrácia és a diktatúra keverékére használt "demokratúra" kifejezést nevezte baloldali politikusok és értelmiségiek ostobaságának.

2023. július 03. Megbeszéljük - részlet 23.07.03. Karácsony Gergely
16:44
00:00
Frissítés: cikkünk eredeti címe az volt, hogy „Karácsony: Orbán újabb vörös vonalat lépett át, amikor baloldali politikusok marhaságának nevezte a demokráciát”, azonban ez egy vélhető félrefordításból ered. Az olasz nyelvű interjúban Orbán válaszában a 'democratura' szó szerepel, amely hibrid rezsimet, illiberális demokráciát jelent. Ezt nevezi tehát a miniszterelnök Havasi szerint „a baloldali politikusok és értelmiségiek ostobaságának”. (A cikk url-jét nem változtattuk meg.)

Titkosszolgálati jelentésből derült ki, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által létrehozott 99 Mozgalom számára érkezett 500 millió forint támogatás, amellyel kapcsolatban különböző vádak jelentek meg a sajtóban.

Karácsony a Megbeszéljük adásában azt mondta: szerinte a 2022-es parlamenti választás a világ legjobban dokumentált, feltárt, elemzett kampánya volt – ellenzéki oldalon, a kormányoldalról ugyanez nem mondható el. A titkosszolgálat elvégezte a munkáját, és nem jutott olyan következtetésre, mint a fideszesek, tehát szerinte a kormánypárti politikusok önmagukat cáfolják. Ugyanis úgy véli, azért gyártották ezt a jelentést, hogy a Fidesz-propagandának muníciót adjanak, mégis, azt a szolgálat is megállapította, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt. Nyilván nyújtani fogják ezt a témát, mint a rétestésztát és különböző, „Fidesz-közeli közhatalmi szervek” fogják őket fenyegetni vagy hangulatot kelteni ellenük. „Jöjjenek és vizsgálódjanak, állunk elébe” – mondta.

Az egyesület benyújtotta az éves beszámolóit, tehát amiket a titkosszolgálati jelentés „feltárt”, azok ráadásul bíróságon kikérhető adatok – tette hozzá. Jelezte, kíváncsian várja a részben közpénzből működő, Fideszt támogató egyesületek beszámolóit is. Hangsúlyozta: ők megfeleltek minden jogszabályi elvárásnak, jogszerűen gyűjtöttek adományokat. Természetesen ezek az adományok nagy számokat jelentenek, de azt fontos tudni – jegyezte meg a főpolgármester –, hogy a kormánypárti oldalon ennek a sokszorosát költötték el, szerinte választókerületenként, akár egy jelöltre többet, mint az ellenzék országosan. És ott van a propagandagépezet, közpénzből finanszírozott „sajtótermékek” és álcivil szervezetek, például az ő lejáratására a Megafon nevű fideszes influenszercsapat többet fordított, mint ők a másfél éves munkára.

„Jogi értelemben létezik” a mozgalom, de „a magyar belpolitikában ismert események” tükrében már nem folytat valós tevékenységet – összegezte.

Újabb vörös vonal

Műsorvezetőnk közlése szerint (– a szerk.) Orbán Viktor egy friss interjújában azt mondta, hogy a demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága. Kétféle politikai rendszer létezik, a szabadság és a diktatúra, Magyarországon pedig szabadság van, mert az történik, amit az emberek akarnak”. Karácsony Gergely a Klubrádióban hallott először erről az interjúról; azt mondta, abban egyetért, hogy vagy szabadság, vagy diktatúra van, csakhogy előbbinek vannak intézményes garanciái, ezt hívjuk úgy, hogy demokrácia. Jelezte, ha ez tényleg így hangzott volna el Orbántól, az szerinte új vörös vonal átlépése lenne, hiszen arról még nem hallott, hogy a demokráciát a miniszterelnök kiátkozta volna. A kormányfő eddig olyanokat mondott, hogy ez ugyan másféle, magyaros, illiberális, de mégiscsak demokrácia. A szabadság nem magától van, garantálják bizonyos intézmények, alkotmány, szokások, egymás iránti odafigyelés, méltányosság, tehát „nincs szabadság demokrácia nélkül” – ismételte meg Karácsony.

Árpád hídi biciklisgázolás: mit tehet a főváros?

Elmondta, nem arról van szó, hogy egyedi eset történt, fatális véletlen, ami máskor nem fordul elő. Hanem arról, hogy a Váci és a Szentendrei úton rendszeresen vannak (illegális) gyorsulási versenyek, ahol emberek fogadásból teszik próbára a saját és mások életét. Azt mondta, nem fér a fejébe, hogy ha már vannak sebességmérő kamerák, akkor miért nem használják őket ezeken a helyeken is. Ezeket nem a büntetések miatt szereltetné fel, hanem azért, mert Budapest nem gyorsulási terep. Karácsony úgy fogalmazott, nem érti, hogy miért nincs arra politikai szándék, hogy ez ellen közösen fellépjenek, és ki az, aki azt gondolja, hogy a kamerák elhelyezése nem jó a városnak. Úgy tudja, az országos közlekedésbiztonsági rendszer kialakítása az ORFK-nál van, de valamiért nem halad.

Ők annyit tehetnek, hogy előkészítették 48 kamera felszerelését olyan pontokon, ahol ehhez megvan a technikai háttér és indokolt a kihelyezésük. A kamerák automatikusan egy központi adatbázisba töltik fel a képeket, tehát bár a költségeket a főváros fizeti, a büntetési bevételek mind az államhoz kerülnek. Azt nem érti, hogy miért nekik kell ebben lépniük – ismételte meg.

A gyorsulási versenyek a bekamerázás után azonnal megszűnnének, hiszen akit lefényképeznek 150-nel száguldozva, az azonnal elveszíti a jogosítványát. Amikor ezt szóvá tette, akkor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón annyit reagált, hogy „Budapesten nem lehet száguldozni, mert Budapesten dugók vannak”. Szerinte ezeket az ügyeket komolyan kellene venni, nem átpolitizálni.

Nem szereti a háborús hasonlatokat

Szóba került, hogy „háborúban áll-e” a kormány és a főváros. Karácsony Gergely jelezte, nem szereti a háborús hasonlatokat; arról van szó, hogy a szolidaritási adó mértékét jogszabálysértőnek tartják, elmentek a bíróságra. Hozzátette, bár közös döntés van arról, hogy a kormány a Lánchídhoz hozzájárul 6 milliárd forinttal, és ezt se akarják odaadni. A kormány egyébként jelenleg a közösségi közlekedési költségeik legfeljebb 5 százalékát állja, miközben a közlekedők legalább egyharmada nem budapesti.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2023. július 03., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György