„Támogassa
A lényeg

Még a fideszesek sem kérnek a budapesti kínai vegyianyag-feldolgozóból

28/06/2023 14:44

| Szerző: Klubrádió

Vita ugyan volt, de a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag (vagyis a fideszes képviselőkkel együtt) elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely a Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztóközpont építését véderdő telepítésével akadályozná meg. 

A Direkt36 kedden hozta a hírt, amely szerint Magyarország a kínai kormánnyal közös beruházásban vegyianyag-elosztóüzemet tervez létrehozni, amelynek egyik potenciális helyszíneként Soroksárt jelölték meg. Ott a vasúti vágányok mindössze pár tíz méterre futnak a kertváros lakóépületeitől.

Soroksár függetlenként megválasztott, de a Fidesz által támogatott polgármestere megígérte, hogy ilyen beruházás nem valósul meg, ezzel együtt a kormánypárti képviselőkkel közösen levette volna a javaslatot a napirendről. Bese Ferenc még videóban is tiltakozott, azt mondta, "Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, ez az elosztóközpont nem fog megépülni!".

A Fidesz politikusai végül azért szavazták meg az előterjesztést, mert nem szeretnék, hogy a főváros vezetése „politikai ügyet kreáljon” az ügyből – írja a Telex

A főpolgármester által kedden bejelentett véderdő ötletét a Fővárosi Közgyűlés elsők között tárgyalta. Ennek lényege, hogy a beruházásra szánt soroksári területen véderdőt alakítanak ki. A döntés értelmében egy hosszas folyamatot indítottak el, aminek értelmében mezőgazdasági területből erdőterületté nyilvánítanák az érintett területet.

Bese Ferenc többször is elmondta, hogy semmiképp nem támogatja, hogy vegyianyag-elosztóközpont épüljön Soroksárra. Szerinte azonban a nyilvánosságra került anyagok nem feltétlenül megbízhatóak, és mivel egyelőre nem megerősített a hír, azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről a javaslatot – de ezt a többség nem támogatta. A kerület polgármestere szerint az előterjesztés nem előkészített, „ezer sebből vérzik”.

Arról beszélt, hogy sajtóhírre alapozva nem lehet egy ilyen döntést meghozni, amiben elveszik Soroksártól az egyetlen zöld ipari beruházásra alkalmas területét. A javaslatot végül ő is megszavazta, de azt kérte, hogy hat hónap múlva térjenek vissza a kérdésre. 

Wintermantel Zsolt volt újpesti polgármester, a Fidesz frakcióvezetője annyit tett hozzá, hogy a soroksáriak felelős vezetőt választottak, ezt a döntést pedig meg kell hagyni nekik, szerinte „nem kell kapkodni”. A vita során arról is beszélt, hogy látszik: az egész javaslatnak csak politikai célja van, „ez egy erőltetett, izzadságszagú, kreált politikai termék” – mondta. Szerinte Karácsony csak a kampánytámogatási ügyeiről szeretné ezzel elterelni a figyelmet.

Karácsony szerint a lényegben egyetértenek a soroksári polgármesterrel, a mostani javaslatban pedig csak egy folyamat elindításáról döntenek, és nem valaminek a lezárásáról. Azt mondta, ha erre az eszközre nem lesz szükség, akkor a polgármesterrel átbeszélik majd a továbbiakat. Kiemelte, hogy ez egy hat hónapos folyamat, amennyiben „nem lesz veszély”, akkor nem fogják használni ezt az eszközt. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is a bizonytalanságról beszélt, szerinte ha a fideszes képviselők tudnak valamit, azzal elő kellene állniuk.