„Támogassa
Esti gyors

Zebrakvóciens, avagy az Árpád hídi baleset után – Dési János jegyzete

3/07/2023 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

A zebrakvóciens egy olyan egyszerű érték, amely magába sűrít sok más mutatószámot, és így egyetlen formulával tehetjük közzé, hogy az adott város/ország mennyire élhető, barátságos, emberközpontú, milyen az ott lakók kulturáltsági színvonala.

–Mottó:
"Megnőttek a személyautók mostanában, egyre több a pitbull kinézetű harcjármű, feketék, duzzadnak az erőtől, rendszámuk egyedi, ÜSS, illetve LÖJJ 001, minimum. Érthető, hogy nem szeretik, ha rájuk bámul az ember, még megkarcolja az a sok köcsögtekintet a zománcot! A legkisebb fixírozásra is megszólal az érzékelőjük: „Vatarjúnézel, fakaf?!" Illetve: „Kerékbilincsembe verlek, cigányok közé záratlak vizsgálatimban", s ez elég is, ha pedig mégsem, egy kicsit megkergetik a kíváncsiskodót. Negyvenkét kerekük van, háromemeletesek plusz alagsor, saját rendőrőrssel, szolikával."
(Parti Nagy Lajos: Félszép)

2023. július 03. Esti gyors-részlet (2023.07.03. Dési János jegyzete)
05:03
00:00

A hétvégén egy közúti és önveszélyes gyilkos – a gyilkosok köztünk járnak – nagyjából 150-nel száguldva a budapesti Árpád hídon megölt egy a járdán, a vastag védőkorlátok mögött tekerő biciklistát. A RACE-001 – azaz race, tehát verseny – egyedi rendszámmal rendelkező, 2017-ben gyártott speciális Mercedes ha a 70 km/h-s sebességhatárt betartja, akkor is feltűnő, nagyképű és kivagyi benzinszörny. A benne ülőről keveset tudunk, de az is túl sok, s annyit mindenképpen: valakit megölt, mert kéznél volt neki egy gázpedál, amit erősen megnyomott, mert nyilván az efféle élet császárai azt hiszik, hogy a fizika törvényei olyanok, mint a Fideszé, könnyen áthághatóak és csak a lúzerekre vonatkoznak.

Az elmúlt napokban számtalan ötlet hangzott el, hogyan lehetne, kamerákkal, sebességmérő radarokkal, büntetéssel, rendőrrel rávenni az efféle potenciális gyilkosokat, hogy légyszi, légyszi ne csináld már. Demagógiára hajlamosabb kollégáim azt is megemlítették, hogy esetleg nem a jogaiékért, a jövőért tüntető diákokat kellene nagy erőbedobással egrecíroztatni, hanem a valódi közveszélyeseket. Dehát a rendőr sem keresi magának a bajt.

Én még egy szempontot bedobnék a többi mellé. Ez a zebrakvóciens, de mondhatnám azt úgy is, civilizált, európai viselkedés. Régi mániám.

Nézzük a zebrát. Igen elterjedt, a művelt világ szinte minden pontján találkozhatunk vele. Leginkább forgalmas, sűrűn lakott városokban. Akadnak nagyon erős zebrák. Például az angliai zebra képes megállítani bármikor akár egy Jaguart is. A budapesti zebra sokkal csenevészebb, talán még egy Skoda 120L lelassítása sem sikerül neki. Nem is beszélve mondjuk egy szófiai vagy moszkvai zebráról, amely ugyan csíkos, de tulajdonképpen mégsem zebra. Ugyanis arrafelé a sofőrök zebrába sem veszik, nyugodtan hajtanak tovább rajta, még akkor is, ha mondjuk egy óvodás csoport szeretne éppen átjutni a túloldalra.

És most vezessük be a zebrakvócienst. A zebrakvóciens egy olyan egyszerű érték, amely magába sűrít sok más mutatószámot, és így egyetlen formulával tehetjük közzé, hogy az adott város/ország mennyire élhető, barátságos, emberközpontú, milyen az ott lakók kulturáltsági színvonala. Azokon a vidékeken, ahol a zebrakvóciens értéke magas – vagyis 100 esetből százszor átengedik az autóvezetők a gyalogosokat (ezt tudományosan 100 zk-ként jelöljük a képletben) –, ott biztosak lehetünk benne, hogy a pincér lesegíti a kabátunkat, a nyilvános vécé nemcsak létező fogalom, de mint valóságos intézmény, tiszta is. A 100 zk-jú városokban a buszkalauz kedvesen köszön, és nem kiabálnak utánad trágárságokat a lakótársak az utcán.

Ahogy csökken a zk értéke, úgy lesznek szemetesebbek az utcák, elhanyagoltabbak a kirakatok, durvábbak az emberek. A magas zk-jú népeknél a politikusok ritkábban hivatkoznak ugyan az emberekre, de gyakrabban cselekszenek az érdekükben. Az alacsony zebrakvóciensű államokban viszont ezzel éppen fordítottan arányos a dolog. Gyakran hivatkoznak az emberekre, de sokkal inkább csak a saját érdekeiket nézik.

Az alacsony zk-jú országban még az is előfordulhat, hogy a miniszterelnök néhány barátjának/strómanjának juttat minden közpénzt.

Ha a Rákóczi úton rendszerszerűen majdnem elüt a zebrán egy kopasz BMW-s, akkor gyaníthatod, hogy valahol az ország belseje felé expresszt épít magának Diktátor Diktátorovics bátyuska.

A zk egy értékben szinte mindent elmond egy országról.

A kamerákra, a radarokra persze szükség van, de azért a zebránál figyeld meg, milyen országban élünk.

Dési János jegyzete a 2023. július 3-i Esti gyorsban hangzott el.