„Támogassa
Esti gyors

Szalonnával dekázgatva – Dési János jegyzete

30/06/2023 18:01

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Igazságügyi miniszter volt Magyarországon például Deák Ferenc, Szilágyi Dezső, Wekerle Sándor, Vázsonyi Vilmos, Bethlen István, Erdei Ferenc, Kulcsár Kálmán vagy Bárándy Péter.

Mottó:
Most alszik a magyar a magyarban.
Minden nációnak van terve.
A magyar azt mondja, ha tönkrejut:
Így akartam.
(Ady Endre)

 

2023. június 30. Esti gyors-részlet (2023.06.30. Dési János jegyzete)
04:07
00:00

A minap kiderült, új igazságügyi minisztere lesz Magyarországnak. Ami nagy öröm. Ha már igazság nincs, akkor legalább miniszter legyen. A taktaharkányi stadion közönsége külön molinóval köszöntötte a jeles eseményt és Gyirmót is nagyon készül valami különleges formációval a jeles alkalomra.

Az ünneplést kicsit nehezíti, hogy momentán senki sem tudja felidézni, ki is az új igazságügyi miniszter, bár a nevét szegénynek biztosan felírtam valamelyik cetlire, amelyik itt hányódik az asztalomon. Semmi baj, nem celebet keresünk, hanem megbízható szakmunkást. Olyat, aki a nevét adja a diktatúra kialakításának legundorítóbb törvényeihez, aki szó nélkül bólint tanárok életét tönkre tévő bosszútörvényre, akit nem zavar, ha a költségvetési törvényt hússzor írják át a héten, de még véletlenül sem felel meg neki a valóság, aki minden századik gránitba vésett módosításnál Szovjetszkoje igrisztoje márkás pezsgőt nyit. Aki maga, vagy helyettesei útján könnyedén jóváhagyja azok megfigyelését, akik borsot törnek esetleg a hatalom orra alá, legyenek újságírók, ügyvédek vagy akár egy konkurens politikus belső emberei.

Ezeknek az elvárásoknak nyilván megfelel az új ember - akinek ezúton is gratulálunk.

Most próbáljunk eltekinteni attól, amitől egyébként nem lehet. Attól, hogy igazságügyi miniszter volt Magyarországon például Deák Ferenc, Szilágyi Dezső, Wekerle Sándor, Vázsonyi Vilmos, Bethlen István, Erdei Ferenc, Kulcsár Kálmán vagy Bárándy Péter. Szóval, rendszereken és kormányokon át egy ideig szokás volt, hogy meglehetősen komoly politikusok vagy nagyon nagy tudású jogászok töltik be ezt a pozíciót. Kétségtelen, ma minek. Ha nincs jogállam, akkor az igazságügyi miniszter posztját nyilván nem vállalja el tisztes ember – arról nem is beszélve, hogy becsületes, jó szakembert nem is jelölnének ilyen pozícióra.

A most távozó miniszter nevét is gyorsan el fogjuk felejteni, már ha megleljük a félcédulánkat, hacsak a Schadl-Völner ügyben, akár mint vádlott, nem kerül még párszor elő, de erre azért ne vegyünk mérget. Legemlékezetesebb megnyilatkozása meg talán az, hogy sokat tud dekázni egy focilabdával. Értsd, nem azzal akart a főnöke kedvébe járni, hogy milyen tipptop kis jogszabályokat raktak össze, hanem hogy a kedves főnök bolondériájának kívánt szolgalelkűen és fantáziátlanul megfelelni. (Kádár legalább sakkozott, és nem ragaszkodott a sötét paraszthoz.)

Utódja is állni látszik a versenyt ebben, ő közel sem tréfásan - mert humoruk az nincs – állt elő azzal, hogy a szalonnát azért hívják baconnak angolul is, mert a világ legjobb szalonnája a Bakonyban makkoltatott disznónak van. Foci, kolbász, szalonna - még egy kis pálinkás-kőbányás üzenet kellene és meg is vagyunk.

Az orbáni jogállam a legjobb kezekbe került.

Dési János jegyzete a 2023. június 30-i Esti gyorsban hangzott el.