„Támogassa
A lényeg

Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter

28/06/2023 14:13

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor "tudomásul vette" Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát; a kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli.

Tuzson már a rendszerváltás óta politizált, 1989-től az MDF, 1996-tól az MDNP I. és XII. kerületi szervezetében, egyben a Fidelitas tagja is volt. 1998-tól 2006-ig XII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő volt.

A kormánypárti politikus 2014 óta a dunakeszi központú, Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője. A többi között a Samsung akkumulátorgyára miatt rendszeresen tiltakozó Göd lakosait is ő képviseli a parlamentben. 2015 óta  államtitkári pozíciót is betölt.

Tuzson 1972-ben Budapesten született, az 1990-es évek elején Ausztriában és az USA-ban tanult, majd a Pázmányon történelem-magyar szakot és az ELTE-n jogot végzett. A politikus nős, ötgyerekes.

Tuzson Bence egy tavaly nyári TikTok-videóban arról beszélt, hogy az angolok egyik kedvenc étele, a szalonna, azaz a bacon neve valójában a Bakony nevéből ered. "A legfinomabb bacon ugyanis a Bakonyban makkoltatott disznókból származik" – így hangzott az indoklása. Mindennek a valósághoz nincs túl sok köze – írta akkor a 24.hu. Rákeresve a bacon szó etimológiájára mindenhol azt találni, hogy az angolok az ófranciából vették át a szót, ami protogermán gyökerekkel bír, egészen pontosan a backoz szóval, ami hátat jelent. 

(via 444.hu)