„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Problémássá vált tagjait Brüsszelben rejti el a kormány"

28/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Régi technikája a rendszernek, hogy aki valamilyen szempontból problémássá vált, azt pár évre kiküldik Brüsszelbe, amíg el nem felejtik az aktuális történetet – véli Bodoky Tamás. Az Átlátszó főszerkesztője szerint elképzelhető, hogy Varga Judit is azért mond le igazságügyi miniszteri pozíciójáról, hogy a Völner-Schadl-ügyből kimaradjon, legalább addig, amíg a vihar elül.

2023. június 28. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. június 28., szerda 09:00): Bodoky Tamás
46:08
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, június 31-ével lemond igazságügyi miniszteri hivataláról Varga Judit. A politikus indoklása szerint azért döntött a távozás mellett, mert a 2024-es EP-választásra akar felkészülni. Azt az információt csak a kormányközeli Magyar Nemzet forrásaira hagyatkozva sejthetjük, hogy Varga a Fidesz listavezetője is lesz.

A Klubrádió szerdai Reggeli személye, Bodoky Tamás újságíró volt. Az Átlátszó főszerkesztője elmondta, hogy "régi technikája a rendszernek, hogy aki valamilyen szempontból problémássá vált, azt pár évre kiküldik Brüsszelbe, amíg el nem felejtik az aktuális történetet". Elképzelhetőnek tartja – bár ez csak találgatás részéről – ezek alapján, hogy Varga a Völner-Schadl-ügyből próbál kimaradni, legalább addig, amíg az ügy feledésbe merül. Kétségtelen, hogy Vargát "elérte ez az ügy, sőt, szóba került, hogy bírósági meghallgatáson kell megjelennie". Végül nem tanúskodott az egykori helyettese, Völner Pál és Schadl György nevével fémjelzett korrupciós ügyben.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Völner Pál Varga Judit
Fotó: Bruzák Noémi/MTI
 

"Annyira nyilvánvaló volt a törvénysértés, hogy egyszerűen nem lehetett eltussolni. Így azzal játszhatott az ügyészség, hogy miben indít nyomozást és miben nem" – foglalta össze az újságíró. 

"Brüsszel afféle pihentető, vagy szanatórium, ahol a botrányba keveredett kormánytagokat el lehet rejteni" – vetette fel a műsorvezető, Para-Kovács Imre. Bodoky egyet értett vele.

Bodoky a műsorban a korrupció különböző formáinak megítéléséről és a korrupciós ügyek felderítésének módjairól is beszélt. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2023.06.28., szerda 9:00
Riporter: Para-Kovács Imre