„Klubrádió
A lényeg

Orbán: A "demokratúra" a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága

3/07/2023 18:21

| Szerző: Klubrádió

"Kétféle politikai rendszer van a világon, a szabadság és a diktatúra. Magyarország szabad ország, sőt szabadabb, mint sok más, mivel az történik, amit az állampolgárok akarnak" – mondta a miniszterelnök egy olasz lapnak adott interjújában. 
Frissítés: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében arról írt, Orbán Viktor az említett interjúban nem a demokráciát bírálta, hanem a demokrácia és a diktatúra keverékére használt "demokratúra" kifejezést nevezte baloldali politikusok és értelmiségiek ostobaságának.

Frissítés: cikkünk eredeti címe az volt, hogy "Orbán: A demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága", azonban ez egy vélhető félrefordításból ered. Az olasz nyelvű interjúban Orbán válaszában a 'democratura' szó szerepel, amely hibrid rezsimet, illiberális demokráciát jelent. Ezt nevezi tehát a miniszterelnök Havasi szerint "a baloldali politikusok és értelmiségiek ostobaságának". (A cikk url-jét nem változtattuk meg.)

"Fekete bárányok vagyunk, de számunkra, magyarok számára ez nem probléma. Kiéneklünk a kórusból, akkor is így tettünk, amikor a Szovjetunió alatt voltunk, a vasfüggönyön túl, és elsőként vívtuk ki magunknak a szabadságot” – mondta Orbán Viktor abban az interjúban, amelyet a Libero Quotidiano nevű milánói lapnak adott, amikor a városban járt Berlusconi temetésén. A beszélgetést a Hírklikk szemlézte.

A június közepi interjúban Orbán arról is beszélt, hogy magánlátogatásra érkezett, a szíve hozta oda. "Silvióval 1993 ősze óta voltunk barátok. Azért keresett meg, mert a politikai pályára lépését tervezte, és a legérdekesebbnek tartott politikai vezetőkkel szervezett találkozókat, hogy eltanulja tőlük a mesterséget" – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban nagyon hasonlóan gondolkodott, mint én. "És higgye el, arról az Európáról is, amely azért szövetkezett, hogy megbuktassa, amiért nem akarta magát alávetni a német és holland szabályoknak, az egyedülieknek, amelyek számítanak" –  mondta a Libero Quotidiano.it-nek. A barátját egy olyan baloldaltól, amely halálában is támadja.

A tekintélyelvűséggel kapcsolatos kérdésre így felelt: "a demokrácia a baloldali politikusok és értelmiségiek marhasága. Kétféle politikai rendszer van a világon, a szabadság és a diktatúra. Magyarország szabad ország, sőt szabadabb, mint sok más, mivel az történik, amit az állampolgárok akarnak” – állította, hivatkozva például arra, hogy az olyan alapvető dolgokban, mint az állampolgárok, a család, a bevándorlás népszavazást szerveztek, a többiről a parlament dönt. A bírói függetlenség mutatói szerint Magyarországon jobbak, mint az európai országok átlagában.

Az EU kapcsán arról beszélt, hogy az európai parlamentet jelenlegi formájában fel kellene oszlatni és olyan rendszerhez kellene visszatérni, amelyben nemzeti delegáltak vannak, mint régen. A Bizottságnak ma túl nagy hatalma van, holott az Európai Tanács döntéseinek kellene, hogy alárendelve legyen, mert ott vannak az európai polgárok megválasztott képviselői.

Végül kijelentette: "Legyen világos: mi sokkal demokratikusabbak vagyunk, mint az EU. Jöjjenek el Budapestre, és nézzék meg a saját szemükkel!"

A miniszterelnök honlapján nem szerepel az interjúk között ez az beszélgetés.