„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nem kurucoskodunk, amit nem akarunk befizetni, az nem jogszerű

6/06/2023 21:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány arra játszik, hogy megszorító csomagot fogadjon el a fővárosi önkormányzat, amire aztán rámondhatná a propaganda, hogy "a baloldal megint megszorít". Erre úgy reagált: "a nagy túrót", inkább nem fizetik be azokat a sarcokat, amelyeket amúgy sem tartanak jogszerűnek. Ide sorolja az úgynevezett szolidaritási adót, amellyel már idén is nettó befizetői a költségvetésnek.

2023. június 06. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (23.06.06.)
09:27
00:00

Közigazgatási pert indít a főváros az államkincstár ellen az úgynevezett szolidaritási adó miatt (amelyet az iparűzési adóbevételből vonnak el). Karácsony Gergely főpolgármester az Esti gyorsban részletezte: a kormány szerintük túlságosan optimista becslést adott az egyik legfontosabb bevételükre, az iparűzési adóra nézve (tehát szerintük nem jön be ebből akkora összeg), az elvonást pedig a sokszorosára növelte. Közölte: azon az alapon fordulnak bírósághoz, hogy az alaptörvény is kimondja, az önkormányzatok rendelkeznek saját bevételeik fölött. Nekik pedig több adót kell befizetniük a kormánynak, mint amennyit kapnak állami feladatok ellátására, és ez törvényesen nem fordulhatna elő. Megismételte korábbi állítását: reméli, hogy a bíróságon még megvannak a jogállamiság morzsái.

Idén 25 milliárd, jövőre akár 40 milliárd forint értékben is lehetnek nettó befizetői a költségvetésnek – jelentette ki. Ez csaknem a Lánchíd-felújítás költségének kétszerese (és csak egy évre vonatkozik) ami nagyon hiányozna a közszolgáltatásokból, hiszen mindennek nő az ára. Budapest nemcsak a fővárosiak lakóhelye, hanem a gazdaság motorja is, több mint minden második munkavállaló az agglomerációból érkezik, és ha az itt dolgozók nem tudnak eljutni a munkahelyükre, leáll a gazdaság. Márpedig a kormányzati megszorítások ezzel a kockázattal járnak – hangsúlyozta a főpolgármester.

A kormány arra hivatkozik, hogy ezt a pénzt a szegényebb önkormányzatoknak adják, de ez Karácsony szerint nem igaz. Ez nem pántlikázott pénz, befolyik a költségvetésbe, ahol ugyanúgy finanszíroznak belőle önkormányzatokat, mint Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének tőkebefektetéseit is. Hozzátette, ez nem pártpolitikai ügy, nemcsak ellenzéki városvezetők tiltakoznak ez ellen, hanem Székesfehérvár fideszes polgármestere is elmondta, hogy nem ért egyet a megvalósítással, bár az elvvel igen. A főváros viszont speciális helyzetben van, mert a közösségi közlekedést nem csak a Budapesten dolgozók használják.

Azt kérték a bíróságtól, hogy mondja ki az azonnali jogvédelmet. Szerinte azért is megalapozottak az érveik, mert kígyót-békát kiabál rájuk a kormányoldal, de azt nem mondja, hogy a jogi érvelésükben hiba lenne. Azt kérik a bíróságtól, hogy függessze fel az államkincstárnak azt a gyakorlatát, hogy „turkál a zsebükben”. Ráadásul az iparűzési adó érdemi részének beérkezéséig, szeptember közepéig nem is tudnák befizetni ezt a pénzt. Jelezte, vettek fel banki kölcsönt, de az előző vezetéstől is örököltek adósságokat.

„Nem kurucoskodunk”, nem egy jogszerű adót nem akarunk befizetni – hangsúlyozta Karácsony Gergely –, aki szerint nem jogszerű adóról van szó. Tehát azt szeretnék, hogy mondja ki a bíróság: amíg nincs jogerős ítélet, fel kell függeszteni a befizetést. Ha a jogerős ítélet az lesz, hogy fizetniük kell, van A- B- C- és D-terve az önkormányzatnak, de két dologból nem engednek, az egyik, hogy a 27 ezer munkavállaló megkapja a fizetését, a másik, hogy nem akarnak városi szolgáltatásokat korlátozni.

Közölte: nyilván arról szól a játék, hogy megszorító csomagot fogadjanak el, és a kormány triumfálhasson, hogy „a baloldal megint megszorít”. Erre azt mondta: „a nagy túrót”, inkább nem fizetik be azokat a sarcokat, amelyeket amúgy sem tartanak jogszerűnek, és megpróbálják különböző likviditást segítő lépésekkel kihúzni legalább a jövő évi választásokig. Úgy véli, az ellenzék magabiztos győzelmet arat majd Budapesten, és azt reméli, hogy utána legalább „normális országra hasonlító módon” le tudnak ülni a kormánnyal megtárgyalni közös ügyeiket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2023. június 06., kedd 18:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván