„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Én csak Orbánt idéztem, de a fideszeseknek ez is háborúpárti

26/05/2023 23:38

| Szerző: Klubrádió/szg

A fideszes propaganda "háborúpártisággal" vádolja Karácsony Gergelyt, de a főpolgármester szerint a kipécézett mondatában csupán Orbán Viktor évértékelőjéből idézett. Bármilyen szövegből megpróbálnak kihozni bármit, ez ennek a rendszernek a lényege – tette hozzá. A szolidaritási adóval kapcsolatban bírósághoz fordulnak, azt pedig fontosnak tartja bemutatni, hogy a közmédia mennyire durván manipulál, ezért ha kell, biciklire pattan és bemegy a székházba, mondta.

2023. május 26. Megbeszéljük-részlet (2023.05.26) Karácsony Gergely
16:50
00:00

Úgy tűnik, megint Karácsony Gergely főpolgármesterre élezi ki propagandahirdetéseit a Fidesz. Újabb videóban bukkant fel a „Gyurcsány-show” a DK elnökével és vele, majd Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a „háborúpárti” ellenzékkel szemben kell felvenni a harcot, elsősorban Karácsonnyal, aki azt mondta, hogy „hadban állunk az oroszokkal”.

A Megbeszéljük adásában a főpolgármester azt mondta: valószínűleg azért kapja ezt, mert Budapesten túl népszerű, és közeledik a választás. Azért az vicces – jegyezte meg –, hogy háborúpártinak nevezik közpénzmilliárdokból finanszírozott hirdetésekben, hiszen szinte szó szerint idézte Orbán Viktort, aki azt mondta évértékelőjében, hogy közvetetten az egész világ háborúban áll Oroszországgal. A miniszterelnök szájából ez békepárti nyilatkozat, az övéből háborúsnak számít, ami azt mutatja, hogy bármilyen mondatból bármit kihozhatnak, ez ennek a rendszernek a lényege – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc pedig a szövetségese, mondta.

Az viszont nagyon súlyos probléma, hogy a 3-as metró kocsijainak beszállítója szankciós listán van, így nem tudják érvényesíteni kötbérigényüket, nem tudnak tárgyalni a metrószerelvények karbantartásáról, klimatizálásáról. Ez is része annak a háborús konfliktusnak, amelyben élünk – tette hozzá. Jelezte: az előző városvezetés kifejezetten kormánypárti nyomásra döntött úgy, hogy nem új, hanem felújított orosz metrókocsikat vesz, és ennek a levét issza Budapest. A háború világossá tette, hogy ez milyen rossz döntés volt.

Közölte, nem fél attól, hogy Márki-Zay Péter kampánybeli, háborúról szóló kijelentésének a sorsára jut az is, amit ő mondott. Nyilván van, amit jobban meg lehetett volna fogalmazni, de a propaganda elér, akit elér, ez ellen nem tudnak mit tenni. Szerinte az nem ér meg közpénzmilliókat a Fidesznek, hogy a polgármesteri munkáját kritizálják. Hozzáfűzte: amikor az ellenzék arról beszél, hogy Magyarország nem demokratikus, akkor erről, a politikai verseny feltételeiről is van szó. De ő is így lett főpolgármester, ilyen „magas színvonalú kampányban”, lassan négy éve kell elviselnie, és most is győzelemre áll Budapesten az ellenzék.

Van más eszköze is a kormánynak a propagandán kívül

A „szolidaritási adó” felemeléséről Karácsony Gergely azt mondta, reméli, hogy van esélyük ellene fellépni, mégpedig a bíróságon, ahol szerdán beadják a keresetüket. Ez nem is adó tulajdonképpen – magyarázta –, hanem az állam és az önkormányzatok közötti újraelosztás része. A magyar alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok saját bevételeiről ők döntenek, márpedig a kormány sokkal többet vesz el, mint amit visszaad állami normatívaként. Az idei évben 25 milliárdot fizetnek be a költségvetésbe, tehát hangsúlyozta: nem az a baj, nem azért kritizálják a kormányt, mert nem segíti Budapestet, hanem azért, mert a saját pénzét is elveszi. A bírósággal kapcsolatban megjegyezte: reméli, hogy Magyarország nyomokban még jogállamiságot is tartalmaz.

Úgy fogalmazott: erről az adóról az a duma, hogy az állam azért veti ki a „gazdagabb” önkormányzatokra, hogy a kisebbeket támogassa. Ez szerinte álságos szöveg, mert a jövő évi költségvetés tervezetéből lehet látni, hogy a „szolidaritási adó” összege harminc százalékkal, az önkormányzatok finanszírozása pedig az infláció alatt, 10 százalék alatt nő. Tehát ez bemegy a költségvetésbe és ugyanúgy finanszírozzák belőle a kistelepülések önkormányzatait, mint Tiborcz István tőkeapportjait is. Karácsony szerint idén ugyanannyit vett el a fővárostól az állam, amennyit Orbán Viktor vejének adott (58 milliárdot).

Azt mondta, arra játszik a kormány, hogy az általuk előidézett pénzügyi problémák miatt a közlekedést, a közszolgáltatásokat használó embereket büntessék. Debrecen például minden támogatás ellenére megfelezte a villamosok számát, ők ilyet nem tesznek, csődnek tekintenék, ha a budapestieket kellene büntetni a kormány rossz politikája miatt. A küzdelem fontos eszköze a lakógyűlés, ahol a fővárosiak véleményét kérik ezekről az ügyekről – jegyezte meg. A kormány 12 milliárd forintot ad a közösségi közlekedésre, ez a töredéke a teljes összegnek, azt mondta: ők a 15-szörösét teszik bele, a maradék a jegybevétel. Ezt azért tartja igazságtalannak, mert a budapesti tömegközlekedést nem csak budapestiek használják, tehát ezek a szolgáltatások a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelten fontosak. Ugyanakkor azt nehezen látja, hogyan lehetne ezt az ügyet perre vinni.

Elmegy a Kunigunda útjára?

Az is szóba került, hogy Karácsony Gergely kilátásba helyezte, felpattan a biciklijére és elmegy az úgynevezett köztévébe, mert három éve nem hívták. Szerinte el kell mondania, hogy az adófizetők pénzén fenntartott média manipulál. Azért hozta ezt fel, mert a 444-hez kiszivárgott egy videó arról, milyen hazug és manipulált módon próbálják bemutatni a budapestiek véleményét például a Lánchídról. Azért mondta, hogy most elmegy biciklivel, mert a múltkor szinte csak erről tudtak beszélni, így most megspórolná az időt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2023. május 26., péntek 16:45
Műsorvezető: Bolgár György