„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony keresi a tárgyalópartnerét a kormányban

28/03/2023 21:34

| Szerző: Klubrádió

Nincs konkrét tárgyalópartnere a fővárosnak a kormányban és Karácsony Gergely szerint nem azért, mert elfelejtették, hanem azért is, hogy ne kelljen összehívni a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát. Az előző kormányban Gulyás Gergely volt a Budapestért felelős miniszter, közlekedési ügyekben Lázár Jánossal egyeztetett a főpolgármester, a független színházak válságos helyzetéről pedig Csák Jánosnak ír.

2023. március 28. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (23.03.28.)
16:23
00:00

Meglehetős figyelmet keltett, hogy Fürjes Balázs, a kormány egyik államtitkára, ismert ember, akinek gyakori kapcsolata volt a főváros vezetésével, nemcsak lemondott, hanem ki is szállt a politikából.

Karácsony Gergely főpolgármestert kérdeztük erről, aki azt mondta: Fürjes Balázzsal munkakapcsolatban volt, amely a politikai helyzet miatt nem volt mindig gondtalan és akadt némi érthető rivalizálás is. De személyesen (SMS-ben) és nyilvánosan (a Facebookon) is sok sikert kívánt neki a folytatáshoz. "Remélem, hogy marad még valaki a kormányban, akinek fontos Budapest" – fogalmazott.

Keresi a tárgyalópartnert

Elmondta, a főváros és a kormány együttműködésének volt intézményes rendje, amely tulajdonképpen Andrássy Gyulára vezethető vissza, az ő idején hozták létre a Fővárosi Közmunkák Tanácsát, amelyet Fővárosi Közfejlesztések Tanácsaként az előző Orbán-kormány vezetett vissza. Itt beszélték meg a mindkét fél számára fontos ügyeket – szerencsére voltak ilyenek. Születtek döntések, amelyek egy részét végrehajtották, nagyobb részükből nem lett semmi. Most már ezt az FKT-sem működteti a kormányoldal, bár hivatalosan még létezik. A főváros szeretné, ha lenne miről és hol tárgyalni – közölte.

Nem akar a kormány káderpolitikájába beleszólni, a kormány Budapest-politikájáról viszont van véleménye Karácsony Gergelynek. Budapest a nemzet fővárosa, a magyar GDP 38 százalékát alkotja meg, az, hogy ez a város fejlődik-e vagy sem, nemcsak az itt élők, hanem az egész ország szempontjából fontos és minden kormánynak együtt kell működnie a főpolgármesterrel, ahogy fordítva is. Ha a kormány sorcserét végez és másokat bíz meg ezzel a feladattal, az az ő döntése, de szerinte olyan lehetőség nincs, hogy a kormány ne vegye komolyan ezt a feladatot.

Karácsony Gergely úgy látja, az elmúlt időszakban kisebb politikai látványcirkusz övezi Budapest és a kormány együttműködését. Az, hogy az előző Orbán-kormánynak volt Budapest-politikája, voltak budapesti arcai, részben arról is szólt, hogy kvázi árnyék-városházát próbáltak létrehozni, látványtervek sorát tették le az asztalra. Ezek a tervek a fiókban landoltak, lehúzták őket, köztük olyanokat is, amelyek az ország szempontjából is fontosak lennének, vélekedett.

Vannak olyanok is, amelyek papíron még léteznek, mert EU-s forrásból valósulnának meg, mint a HÉV-ek felújítása, amelynél viszont a kormányzat akkora késésben van, hogy félő, kicsúsznak az időből. De pozitívumot is említett a főpolgármester, hozzátette: azokban az EU-s operatív programokban, ahol mindenképpen ki kell kérni a fővárosi önkormányzat véleményét, a közlekedési és területfejlesztési ügyekben van a kormány és az Európai Bizottság által is jóváhagyott lista. Ennek az első ütemét, az új villamosok vásárlásához szükséges 55 milliárdot olyan értelemben már megkapták, erről megszületett a kormánydöntés. Ez egyébként a Combino-beszerzés utáni legnagyobb villamosbeszerzés – tette hozzá.

Nincs konkrét tárgyalópartnere és szerinte nem azért, mert elfelejtette ezt a kormány, hanem azért is, hogy ne kelljen összehívni az említett közfejlesztési tanácsot. Amelyben a Budapestért felelős miniszterrel kellett egyeztetni, az Gulyás Gergely volt az előző kormányban. A Lázár Jánossal folytatott találkozóról azt mondta: el tudja fogadni, hogy a miniszter nem szeretett volna nyilvánosságot, "nekem tökmindegy, csak dolgozzunk". Ez hatékony, gyors, operatív megbeszélés volt, és olyan szempontból nem volt eredménytelen, hogy a közlekedési fejlesztéseknél a legsürgősebb teendőket el is végezték. "Higgye el, nagyon szeretnék pozitív lenni, de reggelig tudnám sorolni a negatívumokat" – tette hozzá. Ugyanis nem volt szó a többi között a rezsitámogatásról, sem a Lánchíd, sem Biodóm ügyéről.

A főpolgármester a független színházak támogatásáról is beszélt a minap. Az erre vonatkozó kérdésre azt mondta: Csák János kultúráért felelős miniszternek küldenek levelet erről. Ugyanis a színháztörvény 2020-as, nagyon rossz irányú megváltoztatása után ugyan azt elérték, hogy a budapesti független színházi társulatok pályázatairól döntő kuratóriumra a főváros tehessen javaslatot, viszont megvágták a kuratórium által kiosztható összeget 40 százalékkal, ami "tragikus fejlemény" a társulatoknak. Bár ezek nem fővárosi fenntartású intézmények, "egy főpolgármesternek mindenért meg kell küzdenie", tette hozzá. Nagyon szeretne erről tárgyalni a kormánnyal, tudva, hogy "a siker reménye csak pislákol" – fogalmazott.

Ellenzék

"A nagyon magabiztos véleményekkel mindig vigyázzunk, ehhez képest most nagyon magabiztosan fogok valamit állítani" – fogalmazott. Szerinte két dolgot kell mondania az ellenzéknek, az egyik, hogy az biztonságot kell ígérnie, mert sok emberben hamis biztonságérzetet kelt a Fidesz, és úgy véli, egy ennyire változó világban biztosabb kezekben tartaná az országot az ellenzék, mint a kormány. A másik pedig az egyenlőség, mert kutatások szerint a magyar a világ egyik legyenlőségpártibb társadalma. Ehhez képest nagyon szélsőségesen egyenlőtlenséget építő politikát támogat ez a társadalom, ami valószínűleg azért van, mert nem tudták hitelesen vagy elég hangosan elmondani, hogy egyenlőbb társadalmat szeretnének. A köztársaság nem közjogi forma, hanem arról szó, hogy nincsenek egyenlők és egyenlőbbek, hanem olyan közösség tagjai vagyunk, ahol mindenkinek ugyanazok a lehetőségei vannak, ezért kell politizálni – jelentette ki Karácsony Gergely.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Megbeszéljük...
2023. március 28., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György