„Klubrádió
Reggeli gyors

"A független mecenatúra kultúrája nem épült ki Magyarországon"

28/03/2023 09:52

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A jelenlegi kultúrpolitika a támogatási rendszert a mecenatúra irányába akarja terelni, ami "nem ördögtől való", de "a magán mecenatúra kultúrája nem épült ki Magyarországon" – véli Csató Kata. A Független Előadó-művészeti Szövetség titkára szerint a jegyárak áfájának csökkentése és a támogatás átláthatóvá tétele mellett kiépíthető ez a rendszer.

2023. március 28. Reggeli gyors - részlet 23.03.28. Csató Kata
07:01
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a kormány negyven százalékkal csökkentette a független társulatok támogatására fordítható keretet. Erre hivatkozva egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal Karácsony Gergely főpolgármester annak érdekében, hogy vonják vissza ezt a döntést, és dolgozzanak ki egy elfogadhatóbb konstrukciót.

"Leginkább az segítene a probléma megoldásában, ha le tudnánk ülni bárkivel is tárgyalni" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában Csató Kata. A Független Előadó-művészeti Szövetség titkára üdvözölte Karácsony kezdeményezését, ugyanakkor szomorúnak tartja azt, hogy eleddig a kormányzat részéről válasz nélkül maradt szervezetük többszöri megkeresése. Úgy véli, a közös megkeresés lehetőséget adhat az egyeztetések elindítására.

Hozzátette, két évvel ezelőtt 1 milliárd 280 millió forint volt támogatásuk, a 40 százalékos csökkentés után ez 840 millióra apadt. Emellett a kultúrára szánt TAO-pénzek szintjét is drasztikusan csökkentették: 2021-ben 12,5 milliárd forint volt, tavaly már csak 4 milliárd.

Csató szerint a jelenlegi kultúrpolitika a támogatási rendszert a mecenatúra irányába akarja terelni, ami "nem ördögtől való", de "a magán mecenatúra kultúrája nem épült ki Magyarországon". Ennek kialakításához olyan lépésekre lenne szükség, mint a jegyárak áfájának csökkentése, a mecenatúra transzparenssé tétele, és az, hogy ne csak Mészáros Lőrinc engedhesse meg magának az ilyen támogatásokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csató Katával
2023.03.28., kedd 7:40
Riporter: Dési János