„Klubrádió
Megbeszéljük...

Miért lenne kötelező az államnak minden független színházat támogatni? – kérdezi a kulturális Fidesz-káder

7/07/2022 19:29

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A színházak támogatására fordítható összegek korlátosak, ezért meg kell válogatni, hogy kiknek jut állami támogatás – mondta Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a Megbeszéljük című műsorban. Az állami támogatás nélkül maradt, és így a bezárás szélére került Átrium Színházról azt mondta, a játszóhelyet a színház épületének milliárdos tulajdonosa kellene, hogy pénzelje.

2022. július 07. Megbeszéljük - részlet 22.07.07. Szabó László
19:37
00:00

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója azt a kérdést tette fel, hogy a Független Előadó-Művészeti Szövetség tagjai, miért tartanak igényt állami támogatásokra, hogyha egyszer pénzügyi és politikai függetlenséget hirdettek.

A Fidesz kulturális kádere annak kapcsán nyilatkozott a Megbeszéljükben Bolgár György műsorvezetőnek, hogy idén az Átrium Színház semmilyen, a Pintér Béla Társulat pedig csak csekély, a korábbiaknál jóval alacsonyabb összegű állami támogatásban részesült.

Szabó hangsúlyozta, a színházak támogatására fordítható költségvetési összegek korlátosak, ezért meg kell válogatni, hogy kiknek jut pénz. Az állami támogatás nélkül maradt, és így a bezárás szélére került Átrium Színház ügye kapcsán feltette a költői kérdést, az államnak minden független színházat támogatnia kell-e anyagilag. Szerinte például az Átriumot a kormányzat helyett a színház épületének milliárdos tulajdonosa kellene, hogy pénzelje. 

 
Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára Forrás: Szabó László/Facebook
 

Azt is megjegyezte, szerinte helytelen, ha egy színház azért nem kap állami pénzt, mert kritikus a hatalommal, a támogatásokat szerinte a művészi teljesítmény minősége alapján kellene odaítélni. Szabó László hozzátette, úgy tudja, még nem zárult le a támogatások megítélése, adminisztratív problémák miatt is késhet a döntés egyes támogatásokról.

A színházak támogatására fordítható összegek jelentős részét nem transzparens kulturális pályázatokon lehet elnyerni, hanem egyéni kérvények útján. Ezekben az esetekben nem átlátható, hogy milyen alapon osztják ki a támogatásokat. 

A Magyar Teátrumi Társaság a Fidesz holdudvarába tartozó, míg a Magyar Színházi Társaság többnyire a kritikusnak mondható színházakat tömöríti magába, bár van átfedés a kettő között.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük - részlet/interjú Szabó Lászlóval
2022. július 07. csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György