„Klubrádió
A lényeg

Mentőöv az Átriumnak

2/07/2022 10:59

Közösségi adománygyűjtéssel próbálja megmenteni a színházat a közönsége.

Mi is beszámoltunk róla, finanszírozási okok miatt bezárni kényszerül a budai Átrium Színház, ahol olyan ismert színészek is dolgoznak, mint Alföldi Róbert, Bánsági Ildikó, Ember Márk, Farkas Franciska, Gyabronka József, Hernádi Judit, Péterfy Bori vagy Stohl András.

A hírre a civil adománygyűjtés azonnal megindult, és hétfőtől péntekig 3 635 942 Ft felajánlást gyűjtöttek össze az Átrium részére, mely összeget az ott dolgozók munkabérének kifizetésére fordítják.

Az Átrium anyagi problémái a kulturális tao-támogatások megszüntetése óta tartanak, a finanszírozási modell helyére lépett kompenzációs pályázatrendszerben nemhogy támogatást, de még választ sem kapnak beadott projektjeikre. Csütörtökön tartották záróelődásukat.

A kulturális kormányzat azt a 12 milliárd forintot, melyet színházak támogatására szánt, már elköltötte, az Átrium mellett más független színház sem kapott egy fillért sem. Amennyiben a közösségi adományokból összejön annyi pénz, hogy folytatni tudják, megpróbálják úgy is, ha kisebb volumenben kell tenni.

Frissítés: Szombat este már arról posztolt az Átrium a Facebookon, hogy talán mégis van remény, egy nap alatt ugyanis megduplázódtak a támogatások, ami már 7 millió feletti összegnél tart, ezt 472 adományozó dobta össze.