„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Az Átrium épületének milliárdos tulajdonosa nem segíti ki a színházat

5/07/2022 19:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Jelenleg van elég színház a fővárosban, egy magánszemélynek ezért nem kell kultúramentő szerepben feltűnnie – mondta Lakatos Péter, az Átrium Színház épületének tulajdonosa és a Videoton Holding társvezérigazgatója a Megbeszéljük című műsorban.

2022. július 05. Megbeszéljük / részlet, Lakatos Péter (22.07.05.)
17:08
00:00

Kifizethetné, ha akarná, de nem akarja – mondta Lakatos arra kérdésre, hogy az állam által megvágott színházi költségeket miért nem fizeti ki a saját vagyonából. Egyrészt – tette hozzá – ő és más mecénások is rengeteg pénzt adtak már eddig is az Átriumnak. Másrészt a jelenlegi kőszínházak így is nyomott jegyárakat kínálnak a közönségnek. Nyugat-európai nagyvárosokhoz képest Budapesten sok minőségi színház működik. Egy közepes (200-400 férőhelyes) kőszínházi előadás jegyára piaci körülmények között tizenöt-húszezer forint között mozogna, hogyha az intézményeket nem támogatnák közpénzzel. Lakatos irreálisnak tartaná, ha neki kéne finanszíroznia a színházba járók jegyeit.

Egy társadalom teherbíró képessége kiderül abból, hogy tizenhat ezer forintos jegyárak mellett is mennyien járnak színházba. Lakatos szerint egy normatív dolognak kéne lennie, hogy az állam és az önkormányzatok közpénzzel támogassák a színházakat. Azonban azt is látja, hogy a költségvetés nehéz helyzetben van, és értékrendi politikai döntés, hogy az állam kiknek nyújt támogatást. A fővárosban például a Radnóti, az Örkény és a Katona színház az fővárosi önkormányzattól kapnak támogatást, ők nem. „Jelenleg méltatlan versenyben veszünk részt, ahol a többiek a hibáikkal együtt haladnak, mi pedig futunk” - mondta Lakatos.

Hozzátette, nem az a cél, hogy bezárjon az Átrium, hanem az, hogy az önkormányzat hasonló módon finanszírozzon hasonló színvonalú színházakat.

A Megbeszéljük hétfői adásában Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat eddig 15 millió forinttal támogatta az Átriumot, és további segélyt kívánnak nyújtani.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Átrium/Facebook

Megbeszéljük.../interjú Lakatos Péterrel
2022.07.05. 16:45
Riporter: Bolgár György